Fuvolaművészek kedvencei

„Művészek ajánlják” című sorozatunkban a Zenei Gyűjteménnyel kapcsolatban álló előadóművészek ajánlanak remek koncertvideókat. Ezúttal Acsai Tímeát, Bán Mátét és Simon Dávidot kértük, hogy osszák meg velünk és blogunk olvasóival kedvenc felvételeiket.

A három fuvolaművész február 24-én  tartott emlékezetes koncertet könyvtárunkban. A hangverseny előtt interjút készítettünk velük, most pedig arra kértük őket, hogy válasszanak egyet-egyet kedvenc felvételeik közül. Egy Smetana-, egy Mahler-és egy Sosztakovics-zeneműre esett a választásuk, röviden meg is indokolták, miért.  

x

Acsai Tímea: „Én legszívesebben zenekarom – a Bambergi Szimfonikusok – egy tavaly májusi felvételét ajánlanám. A Prágai Tavasz Fesztivál nyitókoncertjén játszottuk cseh származású főkarmesterünkkel a cseh zeneszerző, Bedrich Smetana kivételes művét, a  Má Vlast (Szülőföldem) című szimfonikus költeményt. A darab hat tétele Csehország történetét, tájait mutatja be csodálatos sokszínűséggel. A tételek közül a legismertebb talán a második, a Moldva, amit nekünk, fuvolásoknak igazi élmény játszani: mi prezentáljuk a tétel elején a Moldva folyó forrásának két ágát, amik aztán eggyé válnak, s így folytatják útjukat erdőkön, különböző tájakon keresztül egészen Prágáig.”

Smetana Má Vlast – Bambergi Szimfonikusok, Jakub Hrůša

x

Bán Máté: „Számomra a zenekari játék különböző csúcspontjaiból a  legfontosabbak között vannak Mahler szimfóniái. Hadd osszak meg egy felvételt a 2. szimfóniából, melynek alcíme „Feltámadás”.  A Lucerne Festival Orchestra élén Claudio Abbado áll.”

(Ha a beágyazott videó nem indul el, kattintson a “Megtekintés a Youtube-on” linkre. )

x

Mahler 2. szimfóniája – Lucerne Festival Orchestra, Claudio Abbado

x

Simon Dávid: „Nagyon nehéz egyetlen felvételt kiválasztani, rengeteg zenét szeretek, talán Mahlert és Bachot leginkább. Húsvét közeledtével ajánlom mindenkinek, hogy hallgassa végig a Máté- passiót, a zeneirodalom legcsodásabb alkotását, lelki és szellemi elmélyedés ez. Minden évben előadtuk a Bach Collegium Münchennel, nagy élmények ezek nekem. Vagy ott van a Mengelberg-féle előadás 1939-ből, egy megrázó interpretáció a világégés előszelében, különleges hangulata van, még akkor is, ha a mai előadási gyakorlattól nagyon eltér. Mindezektől függetlenül – vagy mindezekkel együtt – konzis éveim egyik slágerét, egy kamarakoncert felvételét ajánlanám most. Sosztakovics triója Mischa Maisky, Gidon Kremer és Martha Argerich tolmácsolásában. Nagy hatással volt rám, elsodró ereje van és különös varázsa.”

Sosztakovics e-moll zongoratriója – Mischa Maisky, Gidon Kremer, Martha Argerich

SCHALK
FOTÓ: FSZEK, B. M., A. T., S. D.
Fotóalbum