Különleges hangszerek, ritka kombinációk

Teltházas, fantasztikus hangulatú koncertet tartott könyvtárunk Ötpacsirta Szalonjában a korhű hangszereken játszó Simplicissimus Ensemble. 

A május 19-i hangversenyen ma már kevésbé ismert komponisták – Stamitz, Albrechtsberger – darabjai mellett ismert zeneszerzők – Vivaldi, Beethoven – ritkán felcsendülő kompozícióit játszották a Simplicissimus Ensemble tagjai: Németh Zsombor (hegedű, brácsa), Hatos Cecília (viola d’amore, violino piccolo), Bordás Eszter (hegedű), Harmath Viktória (lant, mandolino), Harmath Dénes (csembaló). 

A hangversenyen korabeli hangszerek, illetve azok pontos kópiái szólaltak meg, köztük olyan egzotikus instrumentumok, mint a viola d’amore és a violino piccolo. Hallhattunk nem mindennapi hangszer-összeállítású műveket is, mint egy mandolin és csembaló duója (Beethoven: Esz-dúr Adagio mandolinra és csembalóra)  vagy hegedűkből és brácsából alkotott trió (Albrechtsberger: F-dúr divertimento).

Az este különlegességét fokozta, hogy nem egyszerűen hangversenyben volt részünk, hanem hanem vetítéssel kísért zene- és hangszertörténeti előadást is hallhattunk.  Az elhangzó darabok zenetörténeti hátteréről, a velük kapcsolatos érdekességekről Németh Zsombor, az együttes művészeti vezetője beszélt.

Az est szép pillanatait idézik fel fotóink, további képek a lenti fotógaléria linkre kattintva nézhetők meg. 

SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotógaléria