Új kotta létrehozása – MuseScore 1.

A MuseScore kottaszerkesztő programot jól használhatják zenetanárok, tanulók, de akár zeneszerzők is. A program ingyen letölthető Windows-ra, MacOS-re, illetve Linux disztribúciókra. A program telepítéséhez és használatához angol nyelvű kézikönyv érhető el.

Ismertetőnkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szívesen megismerkednének a program használatával, de részletesebb útmutatóra van szükségük. Ha további segítségre lenne szükségük, kérjük, jelezzék azt a Facebookon, a 06-1-411-5011-es telefonszámon vagy e-mailben, a bandoli@fszek.hu e-mail címen.

A program a musescore.org/hu oldalról tölthető le. A kottaszerkesztőt megnyitva az Indítópultot láthatjuk. Itt új kottát hozhatunk létre, a + jelre kattintva megnyithatunk egy olyan kottát, melyen már dolgoztunk, vagy a piros kerettel jelölt, „Kotta megnyitása…” gombra kattintva megnyithatunk egy kottát a számítógépünkről. 

Ha a program megnyitásakor üres képernyővel találkozunk, nyomjuk meg az F4 billentyűt, így előhozhatjuk az Indítópultot. 

Üres képernyő esetén a Ctrl és O gombok együttes megnyomásával előhívhatjuk a fájlkezelőt, ha a számítógépről szeretnénk betöltetni egy művet. 

Ha az Indítópulton az új kotta létrehozása gombra kattintunk, megjelenik az „Új kotta varázsló”. Itt megadhatjuk a kottához tartozó adatokat, a címet, alcímet, szerzőt valamint a szövegírót.

A „Következő” gombra kattintva lehetőségünk nyílik előre meghatározott hangszercsoportok kiválasztására, de ha mi állítanánk össze az apparátust, a “Válassz hangszereket” menüpont segítségével hozhatjuk létre az összeállítást.

 

A megfelelő kottasor (szólam) kiválasztása után a „Hozzáadás” gombra kattintva megjelenik a kiválasztott sor a kottában. 

A következő menüpont lehetővé teszi, hogy előjegyzést válasszunk. 

Ezután pedig a „Következő” gombra kattintva szerkeszthetővé válik a kotta. 

A program bemutatását rövidesen folytatjuk.

N. E.
ILLUSZTRÁCIÓ: FSZEK, PEXELS.COM