Zene, élmény, képességfejlesztés

A gyerekeknek és a felnőtteknek szóló évadzáró Kokas-estünk  is sok résztvevővel, élményszerűen zajlott le Ötpacsirta Szalonunkban június 23-án. Két rövid videóval adunk ízelítőt a gyermekfoglalkozás hangulatából.

A gyermekeknek és a felnőtteknek szóló Kokas-foglalkozás alapvetően hasonló:  a lényeg a közös éneklés vagy zenehallgatás, majd a zenei élmény komplex, élményszerű, kötetlen feldolgozása mozgással, rajzzal és szóban. 

A gyerekeknek szóló foglalkozás elnevezése a Kokas-módszer alapítója, Kokas Klára egyik könyvének címe: A zene felemeli a kezeimet. A cím is kifejezi, hogy nem passzív befogadásról, hanem a teljes egyéniség és sokféle képesség mozgósításáról van szó. Az óvodáskorú  gyerekeknek szóló foglalkozás mindig egy olyan dallal kezdődik, amibe bele lehet énekelni a gyerekek nevét, ez rögtön barátságos hangulatot, közösséget teremt. Ezután mozgásos-táncos átlényegülés következik az énekeltek, halottak feldolgozásaként. Később le lehet rajzolni az élményt, a rajzot pedig szóban be lehet mutatni, el lehet el lehet mesélni. A foglalkozásokat gyakorlott Kokas-pedagógus vezeti.

A felnőtteknek szóló, Megfésülöm a felhőket elnevezésű foglalkozásokon lehetőség nyílik gyermeki énünket megélni, a mindennapi valóságtól egy kicsit elszakadni, és kreativitásunkat kinyitni a komolyzene mozgásos befogadásán és az alkotáson keresztül. Fontos, hogy nem zeneterápiás foglalkozásról van szó, inkább a személyiséget kinyitó, a kommunikációs készséget is fejlesztő, különleges élményről. 

Az ősztől újrainduló rendezvénysorozatra mindenkit szeretettel várunk!  A részletekkel kapcsolatban érdemes figyelni online felületeinket (Facebook-oldal, honlap, blogunk rendezvénynaptára), vagy feliratkozni hírlevelünkre itt: általános hírlevél; és itt: hírlevél csak a gyermekprogramokról.  

SCH-
FOTÓ ÉS VIDEÓ: FSZEK