Megtanulok gitározni!

A hangszertanulás felnőttkorban örömforrás és önterápia is lehet, különösen a mostani vírusterhes időkben. Most a gitártanulással kacérkodóknak igyekszünk kedvet csinálni – tankönyvek ajánlásával és Olgyay Gergely gitárművész tanácsaival. A dokumentumok kölcsönözhetők könyvtárunkból.


Sokan szeretnének legalább alapszinten megtanulni gitározni, hiszen fantasztikus érzés eljátszani kedvenc zenénket a saját hangszerünkön, akár csak a magunk vagy barátaink örömére. Belevágni a tanulásba – főleg felnőtt fejjel – viszont már kevesebben mernek, pedig a gitár önálló tanulását sok remek kiadvány segíti. Kezdőként legcélszerűbb, ha egy jó tanártól veszünk órákat (akár online), de akár autodidakta módon is szép eredményt érhetünk el.


A legelső kérdés persze az, hogy milyen gitáron tanuljunk: fémhúros, nejlonhúros, netán elektromos hangszeren? A különböző gitártípusok megismerésében és a hangszer kiválasztásában is segítséget ad a Trend Bookazine sorozatban megjelent Gitár kezdőknek című kiadvány. Magazinszerűen látványos, sok képpel illusztrált könyv ez, ami a tudnivalókat listákkal, kiemelésekkel teszi emészthetővé. Alcímének megfelelően tényleg szinte mindent tartalmaz, amit egy kezdőnek a gitározásról tudnia érdemes. Szó esik benne a hangszer kiválasztásán túl a húrozásról, az ujjak bemelegítéséről, aztán a legfontosabb akkordokról, a különböző technikákról, skálákról, műfajokról, a zene digitális rögzítéséről PC-re vagy okostelefonra. Alapvetően fontos ismeretek látványosan, színesen tálalva – egy ilyen könyv nemcsak segít a kezdő gitárosnak, de fenntartja lelkesedését is.


Küllemében egyszerűbb, de ugyancsak közvetlen hangvételű, jól érthető kiadvány a Muszty – Dobay-féle Gitáriskola. Igazi klasszikus gitártankönyv ez, sőt egyenesen sikerkönyv, amin amatőrök generációi nevelkedtek. Egyik nagy előnye, hogy zenei példáit és gyakorlatait a magyar olvasók számára közismert, örökzöld hazai és külföldi dalkincsből veszi – a Ha én rózsa volnék-tól a Beatles-nótákig. Ha gyors sikert akarunk elérni a legismertebb dalok előadásával, akkor feltétlenül ezt a kiadványt ajánljuk. Öt gyakorló daloskönyv, úgynevezett Csalamádé is tartozik a könyvhöz (ezek szintén kölcsönözhetők könyvtárunkból). A tanulást segítő további információk találhatók a szerzőpáros honlapján.


Szintén egyszerű, jól áttekinthető kiadvány az Akusztikus gitár alapismeretek, melyhez gyakorló CD-melléklet is tartozik. A könyv célja a gyors, önálló tanulás segítése, a dallam és akkordjáték alapjainak bemutatása szöveggel, ábrákkal és táblázatokkal. Az egyik legáttekinthetőbb tankönyv, ami nem taglóz le információk sokaságával, mégis sikerül bemutatnia az alapokat a gitár tartásától, hangolásától a kottaolvasás alapjain keresztül a fontosabb akkordokig. Azoknak ajánljuk, akik nem szeretik, ha egyszerre túl sok információ zúdul rájuk, igénylik viszont az egyszerű, logikus felépítést.


CD-melléklettel jelent meg a jellegzetes sárga-fekete Tantusz könyvek sorozatban a Gitár c. kiadvány is. Természetesen ez is kezdőknek szól, és rengeteg hasznos tanácsot tartalmaz a gitár kiválasztásától, megvásárlásától és karbantartásától kezdve az egyszerű akkordokon és tabulatúraolvasáson át a különleges hangképzési technikákig. A zenei példák a szerzők amerikai nemzetiségének megfelelően az angolszász dalkultúrából valók – nem árt ehhez a könyvhöz legalább alapfokú angoltudás. Más kiadványoktól eltérően a Gitár hosszasan kitér a – hangszer szempontjából fontos – különféle zenei stílusokra is (rock, blues, folk, jazz és klasszikus gitárzene).


Sok színes fénykép és ábra segíti az eligazodást Philip Capone Gitáriskola kezdőknek című könyvében. A kötet egyaránt szól az akusztikus és az elektromos gitáron játszóknak, szándéka szerint minden kezdő gitáros “bibliája” kíván lenni. A több mint harminc önállóan gyakorolható leckén túl a könyv jegyzékbe foglalja a legfontosabb akkordokat és skálákat. Más kiadványoktól eltérően ez a kötet a megszokott TAB jelölésen túl egyszerű, pontos ritmusjelöléseket is alkalmaz.

Olgyay Gergely játssza Antonio Lauro darabját

OLGYAY GERGELY GITÁRMŰVÉSZ TANÁCSAI

Ha valaki ma úgy dönt, hogy szeretne megtanulni egyedül gitározni, elmondhatjuk, hogy rengeteg oktatóanyagot elérhet akár ingyen is. Az interneten szinte minden megtalálható, és a Youtube is telis-tele van gitártanulást segítő tartalmakkal. Ez elsősorban tulajdonképpen nagyszerű, és nem volt így akár csak 20 évvel ezelőtt sem.

Azonban a hatalmas anyagból a tapasztalatlan kezdőnek nagyon nehéz kiszűrnie, hogy mi a ténylegesen jó tartalom, és hogyan kell azt hatékonyan használni. Az otthon tanulás veszélye lehet, hogy – ha a kezdő gitáros nem jó tartalmat használ, vagy elsiklik a figyelme bizonyos részletek felett – könnyen létrejöhetnek rossz beidegződések, amik javítása később jóval nehezebb feladat. A nagyszerű könyvek és oktatóvideók valójában csak a tudásanyagot tartalmazzák, ehhez a hozzáférést nagyon nehéz lehet egy kezdőnek egyedül elsajátítania.

A legfontosabb tanácsom egy kezdőnek, hogy figyeljen az egészséges tartásra hangszerjáték közben, ízlelgesse, próbálgassa, elemezgesse saját magát, és soha ne erőltessen, szorongasson, görcsöljön.

A második, hogy habár jó a többféle tananyag, mert színesíti a repertoárt, mégis érdemes egyszerre egy irányon haladni (különösen egy kezdőnek), és olyan oktatóanyagot választani, ami lépcsőzetesen halad a tanulóval.

Fontos, hogy minél több zenét hallgassunk, mert ez finomítja a hallásunkat és az ízlésünket, és keressük azt a fajta játékmódot, stílust, ami számunkra a legérdekesebb.

Rengeteg fórum található a közösségi oldalakon, ahol például kezdő vagy kezdő-haladó tanulók osztják meg egymással tapasztalataikat. De ma már sok professzionális zenész is tart fenn közösségi oldalakon folyamatos fórumot a követőivel, ahol tudását bemutatja, illetve átadja. Ezeket előszeretettel ajánlom, hiszen ők már jóval előrébb járnak azon az úton, amit a kezdő épp csak elkezd, így rengeteg hasznos dolgot tudnak tanítani az embernek.

A hatalmas online elérhető oktató tananyag mellett azonban nagyon fontos a személyes jelenlét is: a tanulás valakitől. Minden egyedül tanulni vágyónak ajánlom, hogy a nagyszerű tananyagok mellé eleinte keressen magának tanárt, hogy a tapasztalatokkal élőben tudjon találkozni. Majd tartson fenn egy-egy olyan fórumot, ahol visszacsatolást és útmutatást kap a gitártanulásához, így jóval biztosabban és hatékonyabban tud előrébb jutni.

Ha a gitártanulással kapcsolatban kérdésük van, vagy bármilyen módon segíthetünk, üzenjenek nekünk. A tanulással kapcsolatos tapasztalataikat, ötleteiket megoszthatják a poszt alatt hozzászólásként is!

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.