Tündérvarázs

Talán a fotókon is a látszik, hogy milyen varázslatos hangulatú, élményszerű koncertet adott könyvtárunk Ötpacsirta Szalonjában Szalai Éva zongoraművész.  A háromrészes zongoraest-sorozat első részén, március 24-én a művészi szabadság, a képzelőerő és az improvizáció világába kaphattunk betekintést. 

A műsorban Beethoven „Holdfény címen ismert fantázia szonátájától Debussy impresszionista képein át egészen a jazz-improvizációk világáig szerepeltek zenedarabok. Szalai Éva mosolygósan, tündéries szépséggel játszott, a közönség átszellemülten fogadta, ahogy interpretálta a zenedarabokat. 

Szalai Éva Budapesten született. Zenei tanulmányait Kiskőrösön kezdte Pethő István irányításával, majd a Kecskeméti Kodály Iskolában folytatta, Radványi Mária Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész tanítványaként. Tizennégy éves korában a IX. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen második díjat kapott. 2003-ban a Békéscsabán megrendezett X. Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen egy második és egy különdíjat nyert. Egy évvel később az ugyanott megrendezett III. Országos Kamarazenei Verseny Nagydíját nyerte el. 2005-ben pedig a XI. Országos Szakközépiskolai Zongoraverseny korcsoport győztese és Nagydíjasa lett.

2005-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Nádor György, Szokolay Balázs és Gulyás Márta növendéke volt.

Tizenkilenc évesen Görögországban a Nemzetközi „Seiler” Zongoraverseny középdöntőse volt, 20 éves korában pedig Németországban a Brémai Nemzetközi Zongoraversenyen két különdíjat is szerzett. 2008-ban Franciaországban a VI. Nemzetközi Agyilija Alijeva Zongoraversenyen az első díjat, valamint a legpoétikusabb előadásért járó különdíjat is elhozta. 2010 júniusában Franciaországban elnyerte a Nemzetközi Alain Marinaro Zongoraverseny nagydíját. Később a Semper Music Nemzetközi Verseny első díjával tüntették ki.

2008–2010 között a madridi Zsófia Királyné Zeneművészeti Főiskola ösztöndíjasa volt, ahol a világhírű Dmitrij Baskirov professzor lett a mestere. Ezt követően a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor növendékeként folytathatta tanulmányait, később az intézmény tanára lett. 2014-ben a Fort Worth-i PianoTexas Nemzetközi Fesztivál és Akadémia meghívott ösztöndíjasa volt. 2017-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, disszertációjának témája Alfred Cortot zongoraművész Chopin-interpretációja.

Képeink az est hangulatát idézik fel, további fotók a lenti Fotógaléria linkre kattintva érhetők el. 

A sorozat következő alkalmai:

április 19. Hangulatképek II. – Szeszélyek

– május 25. Hangulatképek II. – Ezeregy éjszaka. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotógaléria