Bach, a tudós zeneszerző

Christoph Wolff ma már szinte beszerezhetetlen, de könyvtárunkból kölcsönözhető könyvét soron következő Bach-koncertjeinkhez kapcsolódva ajánljuk azok számára, akik szeretnének mélyebb betekintést nyerni a zeneszerző világába. 

Bár Johann Sebastian zenéje számtalan előadás és felvétel révén mindnyájunk számára ismerős, maga a zeneszerző továbbra is egy kissé rejtélyes alaknak tűnik. A Bach halálának 250. évfordulója alkalmából kiadott könyvében a vezető Bach-szakértő és szerző, Christoph Wolff új portrét rajzolt Bachról, mely életre kelti a barokk korszak, sőt a teljes zenetörténet egyik legnagyobb alkotóját.

Az olvasmányos életrajz a valóságos, élő és lélegző, időnként kihívásokkal küzdő embert mutatja be, miközben felhasznál minden olyan ismeretet, amit az elmúlt fél évszázad Bach-kutatása hozott. Wolff a lipcsei Bach Archívum és Múzeum igazgatója, a Harvard Egyetem professzora, akit ezért a könyvért Pulitzer-díjra jelöltek. Bemutatja a zeneszerző életének szoros összefüggéseit zenéjével, rávilágítva, hogyan hatotta át Bach pályafutását zenészként, komponistaként, előadóművészként, tudósként és tanárként egyaránt  páratlanul kreatív gondolkodásmódja. És mindezek mellett láthatjuk Bachot korának szélesebb kontextusában is: az intézményeket, hagyományokat és hatásokat.  A szerző nemcsak a Bach család történetét, hanem a korabeli zenekultúrát is bemutatja, ami segít megérteni Bach műveinek kulturális és történelmi hátterét.

Az olvasók értékelni fogják a könyvben szereplő részleteket, például az eredeti dokumentumokat és leveleket, amelyek segítenek betekintést nyerni Bach személyiségébe és gondolkodásába. 

Link a könyvhöz (katalógus):  https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=onelong&showtype=longlong&recnum=771121&pos=1hoz

Linkek márciusi Bach-estjeinkhez: 

Bach mindenkinek a könyvtárban. március 17. 18:00
https://fszek.hu/music/Events/zgy-bach-mindenkinek-I

Az emberiség zeneszerzője. március 27: 18:00
https://fszek.hu/music/Events/zgy-az-emberiseg-zeneszerzoje

Mindenkit szerettel várunk koncertjeinkre és könyvtárunkba.

SCH-
FOTÓ: FSZEK

Christoph Wolff: Johann Sebastian Bach. A tudós zeneszerző
Budapest, Park Könyvkiadó. 2009.
Könyvtári jelzete a Zenei Gyűjteményben: 780.1 B12 W87