Zene, mosoly, kendőlengetés

Új koncertsorozatot indítottunk Kendőlengetős koncertek néven azoknak az óvodás és kisiskolás gyerekeknek, akik most ismerkednek a zenével, szeretnek játszani, részesei lenni az eseményeknek. Az első alkalom szívmelengető, különleges élmény volt a kicsiknek és szüleiknek is. 

Hogyan lehet a zenét másképp hallgatni, érezni, átélni? A Kendőlengetős koncerteken a zeneszámok végén a gyerekek nem tapsolnak, hanem kendőt lengetnek, így a zenék közötti csöndben a mű magától csenghet le a lelkükben. A koncertet zenészek tartották, a gyerekekkel pedig egy koncertmester játszott és irányította a kötetlen, közös befogadást testközelben a zenészekel.

Egy kis zenehallgatás után mindig valamilyen (kör)játék, mozgás következett, és a gyerekek megismerkedhettek a különféle hangszerekkel is. Érkezéskor mindenki kapott egy kitűzőt, amire fel volt írva a neve, így a játékok közben nevükön tudták szólítani egymást, illetve a dalok szövegét névre lehetett alakítani.


A rendezvény szervezője a Kokas Klára Agape Zene-Életöröm Alapítvány volt, mely Kokas Klára szellemi örökségének, a Kokas-pedagógiának a megismertetésével, népszerűsítésével és oktatásával foglalkozik. A Kokas-pedagógia komplex esztétikai nevelés, amely lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy zenei-mozgásbeli-vizuális kifejezésen keresztül saját személyiségüket is megismerjék és fejlesszék.

A Kokas-pedagógiának megfelelően a koncert utáni foglalkozáson rajzolás, alkotás következett, így a gyerekek eljutottak az egyedi élmény, a zene önálló és közös feldolgozásához is.

A szívmelengető, boldog este egy műgyertya közös elfújásával ért véget. De folytatása következik! Érdemes figyelni rendezvényoldalunkat a Facebookon vagy a rendezvénynaptárat itt a blogon, hamarosan meghirdetjük majd a következő „kendőlengetést”.
SCH-
FOTÓ: FSZEK  
Fotóalbum