Keringőrapszódia – Kemény Egon emlékezete

A Kemény Egon zeneszerzői életművéből válogató sorozatban jelent meg a közelmúltban a Keringőrapszódia című album, amellyel zenés CD-bemutató esten ismerkedhettet meg Ötpacsirta Szalonunk közönsége június 21-én. Az esten készült fotók közül mutatunk be néhányat.

Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző 1905-ben Bécsben született, Kassán nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián Franz Schmidt tanítványaként fejezte be komolyzenei tanulmányait. 1926-ban Budapestre érkezett, és a XX. századi könnyűzene műfajaiban ért el emlékezetes sikereket. Pályaíve magasról indult, s negyven esztendőn át tartó zeneszerzői alkotómunkája során a közönség és a szakma elismerésében volt része. 1969-ben Budapesten hunyt el.

Halálának 50. évfordulója alkalmából „Kemény Egon életműve – válogatás CD-sorozat” címmel Kemény Anna Mária, a zeneszerző lánya produceri kezdeményezésére az MTVA és az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával műveiből négy album jelent meg, a legújabbat mutatta be az est az életmű kontextusában.

A rendezvény elején Kemény Anna Mária a sorozat eddig megjelent öt albumát ajándékként nyújtotta át a Zenei Gyűjtemény állományának gyarapítására és kutatási célokra Bándoli Katalinnak, a gyűjtemény vezetőjének (képünkön). Az est során Kemény Anna Mária mellett Csányi Valéria karmester, valamint Kassai István Liszt-díjas zongoraművész Kemény Egon munkásságáról, pályájáról beszélgettek. Az eszmecsere mellől nem maradhatott el a zene sem, bejátszások hangzottak el, és Pánczél Klaudia énekművész adott elő néhányat a szerző dalai közül Kassai István közreműködésével.

Köszönjük az élményt minden résztvevőnek!
SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT, FSZEK
Fotógaléria