Népdalok csodája

Bódi Zsófia énekművész és Hódi Fruzsina népdalénekes tartott szép és tanulságos koncertet Ötpacsirta Szalonunkban június 7-én. Az esten Kodály Zoltán, Bartók Béla és Dohnányi Ernő népdalfeldolgozásaiból hallhatunk válogatást, és felcsendültek a feldolgozások alapjául szolgáló népdalok is. A koncert hangulatát idézik fel fotóink.

Mezei Pál, Bódi Zsófia

Bódi Zsófia részt vett a Zeneakadémia népi ének képzésének első félévében mint hangképző tanár. Innen maradt meg barátságuk Hódi Fruzsina népdalénekessel, aki frissen végzett, tehetséges muzsikus. Kettejük mellett a koncerten közreműködött egy fiatal tanítvány, Bukits Kata is. Az est zongoraművésze Mezei Pál volt. 

A koncerten a népi énekes és a klasszikus énekes együtt, közös kutatómunkára és tervezésre alapozva mutatta be a népdalgyűjtés és -feldolgozás lehetőségeit. Kodály, Bartók és Dohnányi népdalfeldolgozásai közül hangzott el egy-egy érdekes darab, melyekhez Hódi Fruzsina gyűjtött és adott elő eredeti népdalcsokrokat.

A koncert alkalmat adott összehasonlítani a feldolgozásokat és az eredeti népdalokat, valamint összevetni a két eltérő műfaj igényeihez igazodó énektechnikát is. Az estet ismeretterjesztő összekötő szövegek, felolvasás, kottabemutatás, valamint a magyar zenetudomány Kodályhoz és Dohnányihoz kapcsolódó, az utóbbi években született könyveinek bemutatása gazdagította. (A közelmúltban a zenetudomány nagy érdeklődéssel fordult Dohnányi felé, amit frissen megjelent – könyvtárunkból is kölcsönözhető – szakkönyvek is jeleznek.)

Bemutatott kották:
Bartók-Kodály: Magyar népdalok
Kodály Zoltán: Magyar népzene kötetsorozat
Bartók Béla: Nyolc magyar népdal
Dohnányi Ernő: Magyar népdalok

Bemutatott könyvek, gyűjtemények:
Bartók-Kodály: A magyar népzene tára (pl.: Jeles napok)
Dalos Anna: Kodály és a történelem – Tizenkét tanulmány
Dohnányi Ernő – Válogatott írások és nyilatkozatok
Kusz Veronika: Dohnányi amerikai évei

Hódi Fruzsina felidézte Bartók népdelgyűjtői munkásságát, és felolvasott egy részletet a zeneszerző Geyer Stefinek 1907 augusztusában Gyergyószentmiklósról írt leveléből is, melyben Bartók a gyűjtés körülményeiről számolt be humoros, párbeszédes formában.

A koncert közös népdalénekléssel zárult, amiben a közönség is örömmel vett részt. Az esten készült további fényképek megtekinthetők fotógalériáinkban: itt és itt. A koncert teljes műsora és a művészek életrajzai honlapunkon érhetők el.
SCHALK
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT, LETENYEI ROLAND 
Fotógaléria-1
Fotógaléria-2