Passion of Musicke

A 16-18. századi angol kamarazenéből játszott válogatást Ötpacsirta Szalonunkban Illés Szabolcs (hegedű), Charlotte Schwenke (viola da gamba) és Budai Dávid (viola da gamba) triója május 20-án. A kiváló hangulatú koncertet idézeik fel fotóink.

Az esten Hume, Coperario, Drew, Brade, Simpson, Locke és Purcell műveiből hallhattunk válogatást, mégpedig korhű hangszereken és előadásmódban. Mindhárom muzsikus igazi mestere hangszerének, és a HIPP (Historically Informed Performance Practice), azaz historikus előadói gyakorlat specialistája. Az est angol címének megfelelően áthatotta játékukat a régizene hiteles megszólaltatása iránti szenvedély.

Illés Szabolcs barokkhegedűs, modern és barokk hangszeres diplomáit Budapesten és Lipcsében, barokkhegedűs mesterdiplomáját Brüsszelben, Sigiswald Kuijken osztályában szerezte, mint mesterének egyetlen magyar származású növendéke és az általa alapított barokkhegedűs iskola egyetlen magyarországi képviselője. 2009-től tanárának világhírű zenekara, a La Petite Bande tagjaként is számos produkcióban szerepelt. Eddig négy szólóalbuma jelent meg, nagyrészt saját kutatásai nyomán.

Charlotte Schwenke sokoldalú zenész, viola da gamba játékos, aki a Würzburgi Zeneművészeti Főiskolán folytatott zongora, karvezetés, zenetudomány és viola da gamba tanulmányokat. Jelenleg a Schola Cantorum Basiliensis mesteriskolájának gambás hallgatója Paolo Pandolfo osztályában. Viola da gambával és lirone-nal continuojátékosként és szólistaként is rendszeresen koncertezik. Würzburg környékén karvezetőként is tevékenykedik. 2016-ban Femme’o’logie néven női kart alapított.

Budai Dávid a historikus improvizáció és pedagógiai technikák specialistája. Tanulmányait a lipcsei Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneakadémián és a Brémai Művészeti Egyetemen , valamint a Lyoni Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen folytatta. A viola da gambák játéka mellett a violone és a reneszánsz hegedűk technikáját is elsajátította. Kutatói munkájában az angol tabulatúrás irodalom, a „lyra viol” került fókuszba. Érdekesség, hogy Gáll Ferenc hegedűépítővel egyedülálló, kora 17. századi hangszeregyüttest hozott létre, mely 2018 óta Illés Szabolcs nyári régizenei kurzusain kipróbálható.

A koncert után kérdezni is lehetett a művészektől, Illés Szabolcs biztatására sokan éltek is a lehetőséggel, és egy kicsit elbeszélgettek a muzsikusokkal.

A koncert után beszélgetés alakult ki a nézők és a muzsikusok között

További fotók érhetők el a cikk végén található Fotógaléria linkekre kattintva.

SCH-
FOTÓ: DESSWFFY ZSOLT, LETENYEI ROLAND
Fotógaléria 1
Fotógaléria 2