A FSZEK-ből a Fészekbe

Néhány órára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Zenei Gyűjteményének szelleme költözött be a Fészek Művészklubba. Itt tartották Domonkos Zsuzsa operettprimadonna művészi pályájáról szóló könyv bemutatóját május 4-en (Bartók Gergely: A primadonna naplója – Domonkos Zsuzsa portréja).

Bartók Gergely: A primadonna naplója

Az est mindhárom közreműködője kapcsolódik a Zenei Gyűjteményhez. Domonkos Zsuzsa pályája kezdetén, 1971-ben már könyvtárunk tagja lett, néhány évvel ezelőtt pedig Ötpacsirta Szalonunkban tanítványaival is fellépett. A zongorán közreműködő Hegedűs Valér, a művésznő állandó kamarapartnere 1975-ben lett olvasója a könyvtárnak.  A könyv szerzője, Bartók Gergely nemcsak könyvtártag, hanem jelenleg is a gyűjtemény munkatársa.

Domonkos Zsuzsa egy kerek évfordulóhoz érve – 75 év – szerette volna, ha sok évtizedes színpadi pályafutásáról egy összefoglaló mű is készül. Ehhez találta meg Bartók Gergelyt, akinek több könyve és nagyobb tanulmánya jelent meg hazai és külföldi operaénekesekről. Előzetesen már volt közös kapcsolódási pontjuk Komlóssy Erzsébet és Palcsó Sándor operaénekesek kapcsán.

A meghirdetett programhoz híven minden olyasmiről is szó volt, „ami a könyvből kimaradt és ami a sorok mögött van”. Kulisszatitkok, történetek partnerekről, mulatságos és váratlan helyzetek a színpadon, a külföldi vendégszereplések nehézségei. Természetesen szóban és vetített képek, videók formájában a pálya nagy pillanatai is felidéződtek: a Csárdáskirálynő Sylviája, Marica grófnő, operaszerepek, vendégszereplések külföldi színházakban.

És ha már zongora és zongorakísérő is volt a teremben, néhány dal erejéig a művésznő felidézte az operett varázslatos világát. Egy kicsit ezt már búcsúfellépésének is szánta.

Az est végén a magánkiadásban megjelent könyvet meg lehetett venni és dedikálásra is sor került. Előzetesen a művésznő és a szerző a könyvtárnak ajándékozott két példányt a könyvből, így Domonkos Zsuzsa művészetéről bárki olvashat, aki kikölcsönzi a könyvet a Zenei Gyűjteményből.

ROMSITS GÁBOR
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum