Klasszikusokkal a ringben

Különleges koncertet tartott Ötpacsirta Szalonunkban a Hangszó Zenei Műhely május 4-én. A műsorban a komolyzenei repertoár ismert darabjai „mérkőztek meg” kortárs alkotásokkal. A közönség hálásan fogadta az élményszerű estet, melynek néhány emlékezetes pillanatát örökítették meg fotóink.

Korunk zeneszerzői számára mi volna nagyobb kihívás, mint a klasszikusokkal ringbe szállni? A Hangszó Zenei Műhely arra vállalkozott, hogy egy műsoron belül szerepeltesse a koncertélet ismert műveit a tematikusan vagy stilárisan hozzájuk kapcsolódó új alkotásokkal. Az új zenék régiekhez való kapcsolódási pontjaira – saját műveinek tükrében – Bucz Magor fiatal zeneszerző, a Zeneakadémia doktorandusza irányította rá a figyelmet. Érdekességekről, inspirációkról, műhelytitkokról mesélt, így nem csak jelenünk zenéit igyekezett érthetőbbé tenni, hanem a klasszikus zene egészét is közelebb kívánta hozni  a hallgatósághoz.

A műsorban Bach, Schubert, Mendelssohn, Gounod, Bartók és Bucz Magor szóló-, valamint kamaraművei szerepeltek Farkas Alexandra (szoprán), Bucz Magor (zongora), Hotzi Mátyás (cselló), Cseri Kristóf (hegedű) és Sándor Balázs (klarinét) előadásában.

A Hangszó Zenei Műhely döntően fiatal, pályakezdő tehetségek társulásaként alakult 2021 augusztusában. Az óbudai Térszínház kötelékében létrejött együttes azóta is rendszeresen jelentkezik programokkal Budapest határain belül és kívül. Keresi a különféle zenei stílusok átjárhatóságában rejlő lehetőségeket, hangsúlyos szerepet szán a régizenei (reneszánsz, barokk), a romantikus és a velük összhangba hozható XX. századi és jelenkori repertoárnak. A hangszó elnevezés a zenei és színházi szemlélet együtthatására utal. 

SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotóalbum