Iuvenes dum sumus

Ragyogó hangulatú koncerttel lepték meg a közönséget a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei április 27-én Ötpacsirta Szalonunkban. Képes összeállításunk az est néhány szép pillanatát idézi fel.  Kitérünk arra is, miért tartjuk fontosnak fiatalok bemutatkozó hangversenyeit.

Csoportkép a koncert után

A Zenei Gyűjtemény egyik tudatosan vállalt missziója, hogy teret adjon fiatal tehetségek bemutatkozásának, ezzel is támogatva őket. A közép vagy felsőfokú zenei oktatásban résztvevő növendékek fejlődését ugyanis nagyban segíti, ha oktatási intézményük falain kívül szerezhetnek koncerttapasztalatokat, esetleg egy-egy verseny előtt mutathatják be programjukat élesben.  Ennek a célnak a jegyében indítottuk évekkel ezelőtt „Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben” elnevezésű koncertsorozatunkat, amely – mondhatjuk – mára bejáratott, népszerű sorozattá vált mind a növendékek és tanáraik, mind a közönség körében.

Felvetődik persze a kérdés, egy növendékkoncert miben különbözik profi előadóművészek hangversenyétől, miért érdemes meghallgatni a fiatalokat? Nos, az eddigiek egyik nagy tanulsága számunkra, hogy ezeken az esteken nemcsak a növendékek gazdagodnak előadói tapasztalatokkal, hanem a közönség is olyan zenei élményt kaphat, amit befutott, profi zenészek estjein nem feltétlenül. Egyrészt természetesen fontos az újdonság varázsa, vagyis hogy korábban nem hallott hangokat, tehetségeket, köztük alkalmanként a jövő nagy művészeit ismerhetjük meg idejekorán. Másrészt ott van a fiatalság varázsa, ami mindig kiütközik ezeken az alkalmakon: a zenei előadás őszintesége, tisztasága, a szívből jövő lelkesedés és alázat olyan tényezők, amelyek nagyon szerethetővé teszik a fiatalok produkcióját. Elnézve őket a közismert középkori diákdal első sora juthat önkéntelenül az eszünkbe: Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus, azaz magyarul: „Örvendjünk hát, amíg fiatalok vagyunk”. 

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanulóinak legutóbbi estjén változatos, mégis egységes hatású – zömében a romantikus zeneirodalom ismert darabjaira épülő – műsort hallhattunk. Alapvetően énekesek és zongoristák, valamint egy hárfás növendék – összesen több mint egy tucatnyian – mutatkoztak be szalonunkban. Jó ötlet volt, hogy a vokális darabokat hol zongora, hol hárfa kísérte, valamint az is, hogy szóló és kamaraművek váltakoztak, így egy pillanatra sem vált egyhangúvá a koncert. A növendékek szakmai értékelése a tanárok dolga, de a közönségre tett hatásról mi is beszámolhatunk: a koncert után sokan odamentek a fiatalokhoz gratulálni, biztatni őket. Úgy tűnt, sokan távoztak a közönség soraiból olyan élményekkel, pillanatokkal, amiket szívükbe zártak. 

Fotóink a koncert néhány momentumát idézik fel – de további képek is láthatók Fotógalériánkban. A felkészítő tanárok és a növendékek is megérdemlik, hogy mindannyiukat név szerint említsük, köszönet illeti őket, és gratulálunk teljesítményükhöz!

A tanárok: Anasztazia Razvalyeva (hárfa), Kőrösiné Belák Erzsébet (zongora), Lugosiné Várhalmi Veronika (zongora), Monostori Gábor (zongora), Barna Júlia (ének) és Gémes Katalin (ének). A növendékek: Babos Ádám (ének), Balázs Laura (ének), Béleczki Viktória (zongora), Boros Bertalan (ének), Bozó Tamás (ének), Csák Ádám (ének), Grimaldi Giulio Benedek (zongora), Györfi Panna (ének), Kalina Gréta (ének), Keller Dávid (zongora), Kosz Teodóra (zongora), Kozák-Sólyom Bónis (zongora), Miklós Réka (ének), Minya Nóra (zongora), Nemes Barbara (ének), Olti Lilla (hárfa), Szabó Veronika (ének).  

SCHALK ENDRE KORNÉL
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT 
Fotóalbum