Donizetti: Stuart Mária – bemutató Szegeden

A Zenei Gyűjtemény több évtizedes története során mindig örömmel állapítjuk meg, ha egykori olvasóink a zenei élet kiemelkedő személyiségeivé válnak. Hajdanán a Fehérhajó vagy az Ötpacsirta utcában – akár zenei tanulmányaik idején, akár pályafutásuk során – könyvtárunk beiratkozott tagjai közé tartozott Boross Csilla, Kolonits Klára, Dinyés Dániel is. Most az ő főszereplésükkel zajlott le Donizetti Stuart Mária című operájának magyarországi bemutatója Szegeden. Ez a koncertszerű előadás a tavaszi zenei kínálat egyik csúcspontja lett.

Kellett hozzá a Szegedi Szimfonikusok élén egy olyan karmester, Dinyés Dániel, akinek vezénylése alatt úgy szólalt meg ez az olasz opera, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ezt a művet csak akkor szabad elővenni, ha Erzsébet és Mária királyné szerepében csúcsénekeseket lehet felléptetni.

Ritka és rég várt pillanat: Boross Csilla és Kolonits Klára kettőse a világszínvonalat hozta el Szegedre. Két olyan művész, akiknél igazából nem kell se díszlet, se jelmez, se kellékek – hangjukkal és tartásukkal, gesztusaikkal tökéletes drámát tudnak teremteni.

Semmilyen képi és hangi felvétel nem tudja visszaadni e két énekesnő szegedi élő produkciójának szenzációs voltát, ez volt maga a bel canto. A tomboló siker megérdemelten kísérte végig a produkciót!

(Rögtön jut is eszünkbe ama nemrégi vitasorozat: kell-e és hogyan a vidéki operajátszást – egy nemzeten, egy kultúrán belül – támogatni. És lesz-e ember – egy impresszárió – aki veszi és viszi ezt az előadást máshová is.)

Nagyon jó érzés a Zenei Gyűjtemény számára, hogy könyvtári munkájával a magyar zenei életben jelen tud lenni – akár így, hajdani olvasói révén is, akár saját rendezvények szervezésével.

ROMSITS GÁBOR
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum