Bach mindenkinek

Könyvtárunk Ötpacsirta Szalonja adott helyet a Bach Mindenkinek Fesztiváldíj koncertműsorral egybekötött átadásának március 24-én. Az emelkedett hangulatú este Bach időtlenül érvényes zenéjének és a Bach Mindenkinek Fesztivál közreműködőinek, segítőinek ünneplése volt. 

Miután az est  háziasszonya, Tóth Szilvia Lilla színművész köszöntötte a jelenlévőket,  rövid videóbejátszást láthattunk a Bach Mindenkinek Fesztivál jelenéről és múltjáról. A fesztivált március 16-tól kezdődően idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg Johann Sebastian Bach születésének évfordulója alkalmából. A kezdetben csak budapesti helyszínekre korlátozódó rendezvénysorozat mára a  Kárpát-medence legtöbb helyszínre eljutó komolyzenei fesztiváljává vált: 70 településen mintegy 150 ingyenes fesztiváleseménnyel. Mindez azt jelenti, hogy a fesztivál tízezrekhez viszi közel Bach zenéjét minden évben. 

Kovács Zalán László  tubaművész, a fesztivál igazgatója köszöntő beszédében szót ejtett arról, hogy a fesztivál alulról jövő kezdeményezésként indult, szervezőit, közreműködő muzsikusait és a közönségét Bach zenéjének szeretete kapcsolja össze. A rendezvénysorozat jelentőségét mutatja, hogy megkapta a Magyar Fesztiválszövetség díját is. Ez a nonprofit fesztivál nem jöhetne létre az érte tevékenykedők áldozatos munkája nélkül, melynek elismerésére szolgál a 2017-ben alapított Bach Mindenkinek Fesztiváldíj. A díjat egy neves művészekből álló kuratórium ítéli oda a fesztiválért kiemelkedő aktivitással tevékenykedő művészek, a program előmeneteléért munkálkodó – de már nem aktív – szervezők, valamint a program megszervezését folyamatosan segítő, támogató magánszemélyek és szervezetek részére. 

A kuratórium tagjaként Márta István Erkel-díjas zeneszerző, a Magyar Fesztivál Szövetség tiszteletbeli elnöke is beszédet mondott. Köszönetét fejezte ki Kovács Zalán Lászlónak, aki a fesztivál szervezésével missziót teljesít. Márta István fontosnak nevezte, hogy a fesztivál nemcsak koncerttermekben, nyakkendős események sorozataként működik, hanem szokatlan helyszínekre is eljut, ezzel igyekszik Bach zenéjét hétköznapjaink részévé tenni.

Részben ehhez a gondolathoz csatlakozott Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző is. Beszédében kiemelte, hogy Bach valami olyan titkot tudott, ami a mi világunkban is érvényes, hiszen zenéje ma is vonzza a közönséget. Ennek magyarázatát szerinte abban kereshetjük, hogy Bach műveiből egy stabil, evidens értékrend sugárzik, a ma embere pedig, akit értékrendek sokasága vesz körül, vonzódik ehhez a kisugárzáshoz, rendhez, melyben az emberi világ az isteninek a tükörképe. Madarász Iván szerint Bachot egy ősi, héber hagyományból származó szóval „mattatron”-nak is nevezhetnénk, vagyis olyan embernek, aki Isten előtt képviselni méltó az emberiséget.   

Díjazók és díjazottak: Márta István, Balogh János, Péli Ildikó, dr. Velkey György, Hoppál Hunor, Kovács Zalán László és Madarász Iván

A beszédeket követően került sor a Bach Mindenkinek Fesztiváldíj átadására különböző kategóriákban. Az idei díjazottak a kuratórium döntése szerint a következők voltak:

  • Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, aki a fesztivál kiemelkedő partnereként minden évben kiváló ötleteivel gazdagította a rendezvénysorozatot.
  • Dr. Hoppál Péter karnagy, a fesztivál legnagyobb közönséget megmozgató rendezvényének, a közös koráléneklésnek évenkénti rendszeres közreműködője, akinek protestáns egyházzenészként a fesztivál tematikájának meghatározásában kimagasló szerepe van. (A díjat távollétében fia, Hoppál Hunor vette át.)
  • Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt-díjas karmester, a fesztivál kuratóriumának elnöke, aki a fesztivál munkájában minden évben kimagasló szerepet vállal, különleges zenei eseményeket hoz létre. (A díjat a kuratórium többi  tagja meglepetésként ítélte Medveczky Ádámnak, aki azt a későbbiekben fogja átvenni.)
  • Péli Ildikó fuvolaművész, a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola tanára, a fesztivál szolnoki programjainak szervezője és közreműködője, számos kiváló program létrehozója.
  • Pitti Katalin operaénekes, Liszt-díjas érdemes és kiváló művész, aki a fesztivál utazó nagyköveteként bejárta Székelyföldet és Kárpátalját koncerteket adva. (Pitti Katalin a rendezvényen nem tudott jelen lenni, a díjat a későbbiekben veszi át.)
  • Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, aki a kórházat több alkalommal is koncerthelyszínként biztosította, és a Magyar Kórházszövetség elnökeként segítette, hogy 33 kórházzal alakuljon ki kapcsolata a fesztiválnak.

A beszédek között, valamint a díjátadás előtt és után Bach műveiből álló műsort hallhatott a közönség. Elsőként a G-dúr csellószvit csendült fel Rohmann Ditta lendületes, táncosan könnyed előadásában, majd hegedűszonáták következtek Detvay Mária Marcella (hegedű), és Marczi Mariann (zongora) érzékeny tolmácsolásában. Az est zárásaként Bach f-moll zongoraversenyét hallhattuk kamara-felállásban, Marczi Mariann és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek közreműködésével. A remek hangulatú est vastapssal ért véget: a közönség egyszerre ünnepelte Bach zenéjét, a közreműködő művészeket és a díjazottakat.  
SCHALK ENDRE KORNÉL
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotóalbum