Igazgyöngyök

Koós Flóra és Mocsári Emma meghitt hangulatú, de helyenként a humortól sem mentes estjéről bizonyára mindenki hazavitt magával legalább egy dal-igazgyöngyöt, amely igazán megérintette. A klasszikus és a kortárs dalirodalom gyöngyszemei szerepeltek ugyanis műsoron március 11-én Ötpacsirta Szalonunkban. Az est házigazdája ezúttal is Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző volt. 

A dalestek a hazai koncertéletben mintha mostanában nem lennének olyan népszerűek, mint más klasszikus zenei  programok (erről több helyütt is lehetett olvasni, például itt és itt), pedig ez az intim, közvetlen műfaj kifejezetten megragadó lehet. Ötpacsirta Szalonunkat ezen az estén mindenesetre megtöltötte a hallgatóság, és nyitottnak mutatkozott a dalirodalom gyöngyszemeinek befogadására. A koncert meghirdetett címe Igazgyöngyök volt, ami ebben az esetben nem közismert, népszerű dalokat jelentett, hanem rejtettebb kincseket, köztük kortárs magyar műveket is. 

Madarász Iván, Hollós Máté

Házigazdaként Madarász Iván fűzött hol anekdotikus, hol zenetörténeti jellegű, de mindig érdekes kommentárokat az elhangzó dalokhoz, melyeket Koós Flóra énekművész tolmácsolt, példaszerű zenei összhangban a zongoránál helyet foglaló Mocsári Emmával.  A műsor klasszikus vonulatában Purcell, Schubert, Mendelssohn és Brahms dalművei szerepeltek, melyek sorát Madarász Iván, Hollós Máté, Fekete Gyula, Tóth Péter és Kósa György darabjai ellenpontozták. A szerzők közül jelen volt szalonunkban Hollós Máté, Fekete Gyula  és Tóth Péter is, akik Madarász Iván kérdéseire válaszolva villantották fel műveik hátterét, keletkezésének mozzanatait, beszéltek a zene és a szöveg viszonyáról. Fölvetődött például, hogy mind a teljesen szabálytalan, mind a szigorúan kötött ritmusú szöveg megnehezítheti a zeneszerző dolgát. De hálátlan megzenésíteni „túl jó” szöveget is, mert egy versremekmű önmagában olyan teljes és erős, hogy nem feltétlenül működik jól együtt a zenével.

Tóth Péter is bemutatta művét a közönségnek

A meghitt hangulatú, de helyenként a humortól sem mentes koncertről bizonyára mindenki hazavitt magával legalább egy dal-igazgyöngyöt, amely igazán megérintette. 

SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotóalbum