Per il Signore Pisendel

Többször visszatapsolta a közönség könyvtárunk Ötpacsirta Szalonjában február 11-én a Georg Pisendelnek ajánlott triókat játszó fiatal zenészeket: Németh Zsombort, Jánosházi Pétert és Szabó Nórát. Teljesen megérdemelten, ugyanis ezen az estén nemcsak a szépséges barokk muzsika kelt életre, hanem egy izgalmas zenetörténeti előadásnak is hallgatói lehettünk.  

A 18. század első fele, a szász–lengyel perszonálunió időszaka Drezda kultúrtörténetének aranybetűs fejezete, amikor az Elba Firenzéjeként is emlegetett város számos művészeti ágban, többek között a zenében Európa egyik centrumává vált – idézte fel zenetörténeti emlékeinket a koncertet beharangozó leírás. A messze földön híres drezdai zenekar koncertmestere Johann Georg Pisendel (1687–1755) volt, korának egyik legnagyobb hegedűművésze. Munkássága nemcsak a hangszeres játékban és a zenekarvezetésben volt maradandó, hanem az általa repertoáron tartott művekkel elévülhetetlen érdemeket szerzett a legújabb olasz trendek német földön való elterjesztésében is. 1716–1717-ben az ifjú választóherceg, Frigyes Ágost oldalán Itáliában tett utazása során Pisendel több kollégájával barátságot kötött, ami számos, kifejezetten neki szánt mű megszületéséhez vezetett. A koncerten ezek közül a művek közül hallhattunk néhányat korhű előadásban három fiatal muzsikus, Németh Zsombor (barokkhegedű), Jánosházi Péter (barokkcselló) és Szabó Nóra (csembaló) előadásában.  

Az est különlegességét az adta, hogy a regizenei előadást meg-meg szakítva zenetörténeti előadást is hallhatott a közönség Németh Zsombortól. Ő azon ritka muzsikusok közé tartozik, aki nemcsak előadóművész, hanem egyben zenetörténész is – így igazán szakavatott módon sikerült közelebb hoznia a hallgatósághoz Georg Pisendel és kortársai alakját. Igazi szalonhangulatban telt ez az este, melyen a zene és a gondolatok egymást világították meg. Végül a szűnni nem akaró taps jelezte, hogy a közönség vevő volt a szokatlan rendezvényformára: koncert és előadás vegyítésére.

Köszönjük az estét minden résztvevőnek! Képeink néhány emlékezetes pillanatot idéznek fel.
SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotóalbum