Marschner, Schubert, Händel – operaajánlat

Három kevésbé ismert operát ajánlunk figyelmükbe, melyek zongorakivonatával nemrég gyarapodott gyűjteményünk. A kották már kölcsönözhetők!

Heinrich Marschner A vámpír című operáját először 1828 márciusában Lipcsében láthatta a közönség. A mű a német romantikus operairodalom egyik legnépszerűbb alkotásává vált. Érdekessége, hogy a szerző elsők közt tett kísérletet az esztétikai csúf zenei megjelenítésére. Az opera megtekinthető a Youtube-on Balázs Zoltán rendezésében. A 2008-as előadásról bővebben itt olvashatnak. Gyűjteményünkben nemrég vált elérhetővé a mű zongorakivonata (link), valamint részletesebben olvashatnak róla Németh Amadé Operaritkaságok című könyvében.

Az Alfonso és Estrella című operát Schubert 1822-ben fejezte be. A mű szakít a korabeli singspiel hagyományaival, Schubert kísérletet tesz német nagyopera komponlására. A szerző életében az opera nem került előadásra, mert a német operaházak elutasították, azonban Liszt Ferenc weimari évei alatt foglalkozott a művel, esszét publikált róla, valamint a partitúrán is módosításokat végzett, így végül 1854-ben, Weimarban mutatták be. A mű teljes hanganyaga elérhető Spotify-on és Youtube-on, valamint két részletben megtekinthető az 1997-es bécsi előadás (1. rész linkje, 2. rész linkje). Az opera 2001-ben kiadott zongorakivonata elérhető könyvtárunkban (link).

Gyűjteményünkbe került még Händel Sosarme, re di Media című operája is, melyet 1732-ben komponált a londoni King’s Theatre részére. Szövegét egy ismeretlen szerző dolgozta át Antonio Salvi Dionisio, Re di Portogallo című librettója alapján. A mű teljes hanganyaga ezen a linken keresztül, valamint Youtube-on érhető el. Gyűjteményünkből kölcsönözhető az opera zongorakivonata (link).

NAGY EMESE