Martzy Johanna, a szépség szenvedélyes szolgálója

A közelmúltban jelent meg L. Beke Ágnes portrékönyve Martzy Johannáról, a 20. század egyik legkiválóbb magyar hegedűművészéről, akinek nevét sajnos ma már kevesen ismerik. Január 28-án a szerző zenés könyvbemutató esten mesélt Ötpacsirta Szalonunk közönségének Martzy Johanna pályájáról és művészetéről.

Bár Martzy Johanna (1924-1979) bejárta a világ nagy koncerttermeit, a leghíresebb karmesterekkel is játszott, nevét ma már kevesen ismerik: leginkább vájtfülű lemezgyűjtők, akik néha kisebb harcot vívnak egy-egy Martzy-felvételért. L. Beke Ágnes hegedűművész azért vállalkozott portrékönyve megírására, hogy e nagyszerű magyar művésznőt bemutassa a szélesebb zeneszerető közönségnek. A könyv családtagokkal való beszélgetések, valamint régi kritikák, újságcikkek, levelek alapján idézi fel a művésznő alakját és pályáját.

A könyvvel kapcsolatos kihívás nemrég kezdődött könyvtárunk Moly-oldalán! A könyvet elolvasók plecsnit és egy szép könyvjelzőt kapnak, utóbbit a Zenei Gyűjteményben lehet átvenni. Készülünk egy podcastra is: beszélgetésre a szerzővel.

Estünkön L. Beke Ágnes vetítéssel kísért előadáson mutatta be könyvét: Martzy Johanna hegedűművésznő, a szépség szenvedélyes szolgálója (Püski, Budapest, 2021. A kiadvány tavaly év végén jelent meg, és könyvtárunkból már kölcsönözhető. 

L. Beke Ágnes dedikálta könyvét az előadás után

L. Beke Ágnes bevezetésként arról beszélt, hogyan találkozott Martzy Johanna nevével, mi fogta meg művészetében. Ezután végigkalauzolta a hallgatóságot Martzy Johanna pályáján: szó esett a művésznő kolozsvári és budapesti  tanulóéveiről, emigrációjáról, a genfi versenygyőzelemről 1947-ben, ami beindította világkarrierjét.  Pályája csúcsán, az 1950-es, 60-as években Martzy a világ legjobb zenekaraival lépett fel rendszeresen, olyan karmesterek társaságában, mint Solti György, Ormándy Jenő, Otto Klemperer, Igor Markevitch, Paul Kletzky vagy Ernest Ansermet. Felvételeit előbb a Deutsche Grammophon, majd az EMI jelentette meg. 

Balogh Ferenc hegedűművész

A pálya utolsó szakaszának bemutatására sajnos már kevés idő jutott, de így is teljes képet alkothattunk erről  a különleges életútról és művészi sorsról. Mintha napjainkban ismét több figyelem fordulna Martzy Johanna felé, erre utal például, hogy a Warner Recordsnál március elején jelenik meg egy kilenclemezes CD-box Martzy összes Columbia (EMI) felvételével. Ezek között vannak a legendássá vált Bach-felvételek is, a szólóhegedű-szonáták és -partiták. Martzy Johanna volt az első nő, aki lemezre játszotta ezeket a műveket. Nem véletlen, hogy az esten a szonáták és partiták néhány tétele hangzott el hangulati aláfestésként Balogh Ferenc hegedűművész előadásában. 

SCH
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotógaléria