Gonda Jánosra emlékeztek a magyar jazz nagyjai

A jövőben fokozatosan kutathatóvá válik a Zenei Gyűjteményben a tavaly márciusban elhunyt Gonda János hagyatéka. A magyar jazzélet kiemelkedő egyéniségére pályatársai, barátai, tanítványai emlékeztek az Ötpacsirta Szalonunkban rendezett zenés emlékesten január 11-én. 

A rendezvény napján lett volna 90 éves Gonda János jazzmuzsikus, Széchenyi- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár. Az emlékest a sokoldalú művész munkásságát idézte fel zenével és beszélgetéssel, vetített bejátszásokkal. Az est résztvevői és előadói a magyar jazzélet olyan kiválóságai voltak, mint Berkes Balázs, Deseő Csaba, Kőszegi Imre, Berki Tamás, László Attila, Binder Károly, Borbély Mihály, Oláh Kálmán, Sárik Péter és Bágyi Balázs.

Az est két házigazdája Gonda Péter – Gonda János fia – és Bándoli Katalin, a Zenei Gyűjtemény vezetője volt. Bándoli Katalin bevezetőjében elmondta, hogy Gonda János halála előtt a könyvtárnak adományozta gazdag hagyatékát, ami kéziratos és nyomtatott kottákból, feljegyzésekből, levelekből, fényképekből, könyvekből, hanglemezekből, CD-kből, videofelvételekből, kazettákon és orsós magnószalagokon rögzített hangfelvételekből áll. A hagyaték részeként Gonda János zongorája is a Zenei Gyűjteménybe került. A dokumentumokat a könyvtár a Magyar Jazz Szövetség felügyelete alatt fogja gondozni, így az anyag katalogizálás és digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik. Érdekesek lehetnek a kutatóknak azok a kéziratos kommentárok, kritikák is, amelyeket Gonda János egy-egy hangfelvételhez fűzött. A hagyaték megismertetését segíti az emlékestre elkészült kiállítás, amit az Ötpacsirta Szalon után a Zenei Gyűjteményben lehet majd megtekinteni. A könyvtár a tervek szerint egy Gonda-blogot is indít a Papageno oldalán, a hagyaték egy-egy érdekes dokumentumát bemutatva. 

Ritkán találkozik egymással ennyi magyar jazzlegenda, különösen egy könyvtári rendezvényen, így nem csoda, hogy egészen különleges hangulat alakult ki ezen az estén. A megható emlékezés pillanatai keveredtek a tárgyilagos visszatekintéssel, a vallomásszerű gondolatok a nevettető vagy éppen izgalmas anekdotákkal, miközben mozaikszerűen kibontakozott előttünk Gonda János egyénisége, életműve, de vázlatosan a magyar jazz története is a 60-as évektől napjainkig. A közönség odaadó figyelemmel követte a két és fél órás beszélgetést, és persze hálásan fogadta, amikor a muzsikusok a tematikus blokkok között zenéltek. Berki Tamás és Sárik Péter, László Attila és Oláh Kálmán, Bágyi Balázs és Borbély Mihály duóban, míg Kőszegi Imre és Binder Károly szólójátékkal varázsolta el a közönséget. 

Az eseménybeszámoló teljes szövege a Papageno portálon olvasható.

SCH-
FOTÓ: DESSEWFFY ZSOLT
Fotógaléria