Music Space: zene és film

Megújult olvasói tereinkben október 1-je óta kibővített szolgáltatásokkal várunk mindenkit! Az új Music Space az inspirálódás helyszíne is, ahol – kreatív szoftverek és adatbázisok használatán túl – lehetőség van zenehallgatásra, filmnézésre.

Az utóbbi években gyökeresen átalakultak a zenehallgatási szokások. Sokaknak a közösségi videómegosztók és a streaming szolgáltatók lettek az elsődleges zeneforrásai, háttérbe szorult az évtizedekig népszerű CD. Ugyanakkor újra divat a fekete lemez, amely nemcsak szépen szól, de kézbe vehető, borítója megcsodálható – egyszerre nosztalgikus és modern. Azért a CD-t kár lenne temetni, hiszen ma is rengeteg album jelenik meg ebben a formátumban – különösen a komolyzene és a jazz műfajában -, audiofil változata, az SACD pedig nagyfelbontású hangminőséget biztosít a megfelelő lejátszón. Ráadásul a régebben megjelent – különösen magyar könnyűzenei – albumok közül jó néhány nem elérhető online, ezért ha valaki meg akarja hallgatni őket, ezt leginkább CD-n teheti meg.

Új, Music Space elnevezésű munkaállomásaink nemcsak kreatív szoftverek és adatbázisok használatát teszik lehetővé, hanem CD-lejátszót és lemezjátszót is tartalmaznak, így zenehallgatásra, filmnézésre is alkalmasak. Könyvtárunkban körülbelül 15 ezer CD és hasonló nagyságrendű LP (fekete lemez) hallgatható meg a legkülönbözőbb műfajokban a klasszikus zenétől a jazzen át a pop, rock, blues, metál, country, folk, soul, operett, népzene, világzene stb. műfajokig. A CD-k természetesen kölcsönözhetők is, ennek díja egy hétre korongonként 200 Ft. Kölcsönözhetők továbbá zenés filmek (DVD-k), illetve helyben tekinthető meg több száz opera-DVD, valamint a Központi Könyvtár bármely DVD-je (azaz nemcsak zenével kapcsolatos filmek). A fekete lemezek szintén helyben hallgathatók meg. A szabadpolcon elhelyezett CD-k, LP-k, DVD-k mellett sok van raktárban is, ezért ha egy konkrét előadót, művet, albumot vagy filmet keresünk, érdemes a katalógust használni vagy a könyvtáros segítségét kérni!


A Music Space szolgáltatásai minden beiratkozott olvasónk számára elérhetőek nyitva tartási időben.
A szolgáltatásokat egy alkalommal maximum négy órán keresztül lehet igénybe venni.
A szolgáltatások igénybe vehetők időpontfoglalás nélkül, ha a négy munkaállomás valamelyike éppen szabad, valamint előzetes időpontfoglalással is. Időpontigényt a bandoli@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1)-411-5011-es telefonon, illetve személyesen a könyvtárosnál lehet jelezni, legkésőbb az igényelt időpont előtti napon. A munkaállomás az olvasójegy leadása után használható.
A zenehallgatáshoz saját fejhallgató szükséges.
A hifi-berendezések, technikai eszközök használatában igény esetén segítünk!

A Music Space hifi-berendezésein fekete lemez hallgatásakor az 1-es vagy a 2-es, DVD megtekintésekor a 8-as gombot kell benyomni. (Ha pedig egy CD-t ketten szeretnének egyszerre hallgatni, akkor a 4-es gombot kell használni.) Ha valamilyen technikai akadály, kérdés merülne fel, szívesen segítünk!

Jelenleg a vírushelyzet miatti elővigyázatosságból a zenehallgatás, filmnézés csak saját (otthonról magunkkal hozott) fejhallgatóval lehetséges.

Szeretettel várunk mindenkit!

SCH-
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum