Music Space: a digitális alkotáshoz

Megújult olvasói tereinkben október 1-je óta kibővített szolgáltatásokkal várunk mindenkit! Az új Music Space az elmélyedés, alkotás, inspirálódás helyszíne, ahol a zenehallgatás, filmnézés, adatbázisokban való kutatás mellett kreatív szoftverek kipróbálására és használatára is lehetőség van. Igény esetén a programok használatában segítünk.

Ebben a bejegyzésben a Music Space szoftvereit mutatjuk be, a későbbiekben a többi szolgáltatást. A Music Space négy új, erős teljesítményű számítógépén egy olyan szoftverpark létrehozása volt a célunk, mely lehetőséget nyújt az alkotásra. Fontos, hogy ezek mindenki által elérhető, nyílt forráskódú szoftverek, ezért otthon is szabadon használhatók, felhasználóbarátak és biztonságosak. Érdemes nálunk kipróbálni őket, és akár a könyvtárban, akár később otthon befejezni a kreatív feladatot, legyen szó akár kottaszerkesztésről, hang- és videószerkesztésről, kiadványok, képek, grafikai munkák létrehozásáról.


A Music Space szolgáltatásai minden beiratkozott olvasónk számára elérhetőek nyitva tartási időben.
A szolgáltatásokat egy alkalommal maximum négy órán keresztül lehet igénybe venni.
A szolgáltatások igénybe vehetők időpontfoglalás nélkül, ha a négy munkaállomás valamelyike éppen szabad, valamint előzetes időpontfoglalással is. Időpontigényt a bandoli@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1)-411-5011-es telefonon, illetve személyesen a könyvtárosnál lehet jelezni, legkésőbb az igényelt időpont előtti napon. A munkaállomás az olvasójegy leadása után használható.
A zenehallgatáshoz saját fejhallgató szükséges.
Aki személyes segítséget szeretne kérni a szoftverek használatához, szintén a bandoli@fszek.hu e-mail-címen jelezheti.

Jelenleg az alábbi szoftverek érhetők el a Music Space munkaállomásain.

Musescore

A Musescore professzionális kottaszerkesztő szoftver. Segítségével lejegyezhetők szólamanyagok vagy partitúrák. Felhasználóbarát felülete könnyen kezelhető, és lehetővé teszi a gyors munkát.
A kottaszerkesztő program használatáról tekintse meg korábbi bejegyzéseinket, vagy látogasson el YouTube lejátszási listánkra.

audacity

Az Audacity egy könnyen kezelhető hangszerkesztő szoftver, mely alkalmas zenei anyagok javítására, vágására, keverésére. Legyen szó akár koncertfelvételek utómunkájáról, akár rádióadás vágásáról, a program megállja a helyét.
Youtube lejátszási listánkon összegyűjtöttünk néhány oktatóvideót a szoftverről.

KDENLIVE

A kdenlive egy ingyenes és felhasználóbarát videószerkesztő szoftver. Segítségével akár oktató- vagy demóanyagok készíthetők, illetve klipek, koncertfelvételek utómunkájához is alkalmazható.
Látogasson el Youtube lejátszási listánkra, ahol összegyűjtöttünk néhány oktatóvideót a vágóprogramról.

Inkscape

Az Inkscape egy vektorgrafikus képszerkesztő szoftver, mely széles körben használható. Alkalmas logók, ikonok, valamint arculati elemek, reklámgrafikák, képregények tervezésére. Oktatási területen segítséget nyújthat infografikák, órarendek, valamint technikai illusztrációk készítésében.
Youtube lejátszási listánkon összegyűjtöttünk néhány oktatóvideót az Inkscape-ről.

scribus

A Scribus egy kiadványszerkesztő nyomdai szoftver, segítségével szórólapok, prospektusok valamint magazinok, könyvek nyerhetik el végleges formájukat.
Youtube lejátszási listánkon összegyűjtöttünk számos magyar és angol nyelvű oktatóvideót a szerkesztőről.

Gimp

A GIMP egy széles körben alkalmazható képszerkesztő szoftver, mely a szerkesztő eszközök széles tárházát nyújtja a felhasználóknak.
Látogasson el Youtube lejátszási listánkra, ahol elérhető néhány oktatóvideó a programról.

Blender

A Blender egy háromdimenziós grafikai program, amely segítséget nyújt a 3D modellezésben.
A szoftverről számos videó elérhető Youtube lejátszási listánkon.

N. E.
FOTÓ: FSZEK