Ördögi dallamok

Nicoló Paganini művészete kétszáz éve ejti ámulatba a közönséget és fejti ki hatását előadóművészekre és komponistákra egyaránt. November 28-án könyvtárunk Ötpacsirta Szalonjában Nyári László hegedűművész és Környei Miklós gitárművész vállalkozott arra, hogy megidézze az ördögi virtuóz világát. 

Paganini nevének hallatán elsőként szóló hegedűre írt, rendkívüli technikai követelményeket támasztó darabjai jutnak eszünkbe, de jól ismertek hegedűversenyei is. Azt már kevesebben tudják, hogy az itáliai mester kedvelt hangszerei közé tartozott a gitár, melyre számos szóló- és kamaradarabot komponált. 

Nyári László (hegedű) és Környei Miklós (gitár) estjét a hegedű-gitár duójára írt Sonata Concertata (Op. 61) nyitotta, mely elsősorban fülbemászó melodikussága miatt tűnt hatásosnak. Sorra következtek ezután a virtuozitást igénylő szólódarabok: Nyári László Paganini-capricciók, Környei Miklós pedig Paganini világához valamiként kapcsolódó szerzők műveinek előadására vállalkozott. Így került a műsorba Castelnuovo-Tedesco: Capriccio Diabolico c. Paganini-hommage-a, illetve az est egyik legmeggyőzőbb gitáros előadásakánt Carlo Domeniconi Koyunbaba szvitje. Mindkét előadó kimagasló technikával és zeneiséggel muzsikált, a közönség pedig kifejezetten lelkesen fogadta produkciójukat. Az estét a közismert 24. capriccio zárta hegedű és gitár kettősének előadásában. 

Köszönjük az estét minden résztvevőnek!

SCHALK
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum