Őszintén megmondják

KÖRKÉRDÉSEINKRE VÁLASZOL SOMOGYI JÚLIA ÉS FEJES KRISZTINA

Somogyi Júlia fuvolaművészt és Fejes Krisztina zongoraművészt könyvtárunkban tartandó koncertjük előtt arra kértük, válaszoljanak zenei ízlésüket, élményeiket firtató kérdéseinkre.   

Somogyi Júlia és Fejes Krisztina augusztus 18-i estjéről részletes információ érhető el Padlet– és Facebook-oldalunkon, valamint honlapunkon is. A koncertre a nagy érdeklődés miatt további regisztrációt sajnos már nem tudunk fogadni. 

Fejes Krisztina zongoraművész és Somogyi Júlia fuvolaművész
1. Melyik az a darab, amely sokat jelent Önnek, de túl kevéssé ismert? 

Somogyi Júlia: Több olyan darab is van, amit viszonylag kevesen játszanak. Például Cibin Tarantella vagy Bozza Agrestide című műve. Sokat számít nekem, hogy kikkel, milyen rendezvényen játszhattam el ezeket a darabokat.

Fejes Krisztina: Dohnányi zongoradarabjait tudnám példaként felhozni, a zenei köztudat még mindig nem kezeli őket a helyén.

2. Melyik  az a darab, amit szinte mindenki másként játszik, mint Ön?

Somogyi Júlia: Párizsban a Rampal-versenyen derült ki, hogy Leclair e-moll szonátáját teljesen másképp, illetve plusz betétekkel, a többektől eltérően játszom – a zsűri legnagyobb meglepetésére.

Fejes Krisztina: Valószínű  mindegyik. Nem hiszem, hogy létezne olyan, hogy mi zongoristák ugyanúgy játszanánk el egy darabot, annak ellenére, hogy természetesen a zenében is vannak törvényszerűségek. Mivel Beethoven számomra a legnagyobb mester – Lisztet és Bartókot is idesorolván –  így a kérdésre utolsó szonátáit (Op. 110, Op. 111) és zongoraversenyeit tudom saját példaként felhozni.

3. Melyik az a darab, amit semmiképpen nem szeretne újra eljátszani (de lehet, hogy el kell)? 

Somogyi Júlia: Talán a müncheni ARD versenyre írt kötelező darab, azt nagy valószínűséggel nem fogom újra játszani.

Fejes Krisztina: Nincs ilyen.

4. Legutóbbi  rendkívüli zenei élménye (akár előadóként, akár hallgatóként)? 

Somogyi Júlia: A legutóbbi lezárást követő zenekari koncertünkön Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képeit játszottuk, amikor újra átélhettem, hogy átjárja a zene a testemet és lelkemet. Nagy, katartikus élmény volt.

Fejes Krisztina: Amikor idén februárban Beethoven G-dúr zongoraversenyét játszottam Spanyolországban, a zaragozai nagy koncertteremben. 

5. Melyik  az a darab, aminek a sikerét soha nem tudta megérteni? 

Somogyi Júlia: Nem szoktam megkérdőjelezni egy darab sikerességét.  Véleményem szerint ha egy darab sikeres, annak oka van, és általában nem nehéz megfejteni, mi az. Hogy nekem mi okoz zenei élményt vagy csalódást, az szubjektív, és nagyban függ az interpretációtól is.

Fejes Krisztina: Nem  darabot hoznék fel példának, inkább az operettet mint fűfajt – nem tudom befogadni.

SCH
FOTÓ: S. J., F. K.