Saint-Saëns/Szymanowski kvíz

EGY KONCERT, ÖT KÉRDÉS

Játékra fel! Kvízünk a New Millenium Nemzetközi Kamarazenei fesztivál augusztus 26-án a Zenei Gyűjteményben tartandó nyitókoncertjéhez kapcsolódik. Ön hány kérdésre tud helyesen válaszolni az ötből?

A jó idő esetén szabad téren tartott koncert Két arckép című sorozatunk része. A műsorban ezúttal Saint-Saëns és Szymanowski vonósnégyesre, hegedűre, hárfára, illetve fuvolára írt darabjai hangzanak el Miranda Liu (hegedű) Bábel Klára (hárfa), Győri Noémi (fuvola) és a Central European Sting Quartet előadásában. A koncerttel kapcsolatos bővebb információk elérhetők Padlet– és Facebook-oldalunkon, valamint honlapunkon is. (A nagy érdeklődésre tekintettel a koncertre további regisztrációt sajnos nem tudunk felvenni.)

Miranda Liu hegedűművész és kamarapartnerei
1. Mi a címe Saint-Saëns híres, tréfás zeneművének?
Az állatok farsangja
Camille Saint-Saëns 1886-ban, nagyobb munkák szünetében, kedvtelésből komponálta Az állatok farsangja című, tréfás zenei fantáziát. A különféle állatokat a zene eszközeivel megfestő darab mára a francia komponista egyik legismertebb munkájává vált. (A képen látható könyv kölcsönözhető könyvtárunkból.)

Péter és a farkas
A Péter és a farkas Prokofjev gyermekeknek írt szimfonikus meséje, nem Saint-Saëns szerzeménye.
Macskafúga
A Macskafúga néven ismertté vált g-moll csembalódarab nem nem Saint-Saëns, hanem Domenico Scarlatti szerzeménye (K.30). A furcsa elnevezést Scarlatti soha nem használta, de az anekdota szerint volt egy Pulcinella nevű macskája, aki egyszer végigsétált a csembaló manuálján, így született a szokatlan dallam, amire a fúga épül.
2. Mely zeneműnek NEM szerzője Szymanowski?
A tenger
A tenger című zenekari mű – háromtételes „szimfonikus vázlat” – szerzője Claude Debussy. A francia zeneszerző jelentős hatással volt Szymanowskira.

Mítoszok
Szymanowski 1915-ben komponálta hegedűre és zongorára Mítoszok című, poétikus ciklusát.
Maszkok
Szymanowski 1915-16-ban komponálta zongorára Maszkok című ciklusát.
3. A videón a koncert egyik muzsikusa, Miranda Liu hegedül, aki 2016-ban 19 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere. Hogyan nevezik a koncertmestert más szóval?
elsőhegedűs
A koncertmester más szóval elsőhegedűs. A zenekar hierarchiájában a karmester és a művészeti vezető alatt áll. Feladata többek között a hangolás irányítása, a vonós szekció vezetése. A koncertmester játssza a mű szólórészeit, próbákon esetenként a karmestert is helyettesíti.

művészeti vezető
A koncertmester más szóval elsőhegedűs. A zenekar hierarchiájában a karmester és a művészeti vezető alatt áll. Feladata többek között a hangolás irányítása, a vonós szekció vezetése. A koncertmester játssza a mű szólórészeit, próbákon esetenként a karmestert is helyettesíti.
dirigens
A koncertmester más szóval elsőhegedűs. A zenekar hierarchiájában a karmester (dirigens) és a művészeti vezető alatt áll. Feladata többek között a hangolás irányítása, a vonós szekció vezetése. A koncertmester játssza a mű szólórészeit, próbákon esetenként a karmestert is helyettesíti.
4. A videón a Central European String Quartet Haydn egyik vonosnégyesét adja elő. Az alábbi zeneszerzők közük ki NEM írt vonósnégyest?
J. S. Bach
A vonósnégyes hangszer-összeállítása és műfaja csak a 18. század közepétől kezdett kialakulni és megszilárdulni. Johann Sebastian Bach nem írt zenét kifejezetten vonósnégyesre.

Bartók
Bartók Béla életművében fontos helyet foglalnak el a vonósnégyesek. 1908 és 1939 között hat ilyen művet komponált.
Szymanowski
Karol Szymanowski két vonósnégyest komponált. Op. 56-os 2. vonósnégyese szerepel a koncert műsorán.
Camille Saint-Saëns és Karol Szymanowski
5. Hogyan kell (közelítőleg) helyesen kiejteni Saint-Saëns, illetve Szymanowski nevét?
szenszansz, simanofszki
Helyes válasz.

szentszan, szimanofszki
A helyes kiejtés közelítőleg: szenszansz, simanofszki

szentszansz, szümanofszki
A helyes kiejtés közelítőleg: szenszansz, simanofszki