Binder/Borbély kvíz

EGY KONCERT, ÖT KÉRDÉS

Játékra fel! Kvízünk a Binder-Borbély duó július 30-án a Zenei Gyűjteményben tartandó koncertjéhez kapcsolódik. Ön hány kérdésre tud helyesen válaszolni az ötből?

A koncerttel kapcsolatos részletes információk elérhetők Padlet– és Facebook-oldalunkon, valamint honlapunkon is.

Borbély Mihály és Binder Károly
1. Melyik hangszeren játszik Binder Károly?
zongora
Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár. A magyar jazz egyik meghatározó alakja.

trombita
Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár. A magyar jazz egyik meghatározó alakja. Trombitán nem játszik.
gitár
Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár. A magyar jazz egyik meghatározó alakja. Gitáron nem játszik.
2. Melyik hangszeren NEM játszik Borbély Mihály?
hegedű
Borbély Mihály sokoldalú multiinstrumentalista, jellemző hangszerei: szaxofon, klarinét, tárogató, népi fúvós hangszerek. Hegedűn nem játszik.

szaxofon
Borbély Mihály sokoldalú multiinstrumentalista, jellemző hangszerei: szaxofon, klarinét, tárogató, népi fúvós hangszerek.
tárogató
Borbély Mihály sokoldalú multiinstrumentalista, jellemző hangszerei: szaxofon, klarinét, tárogató, népi fúvós hangszerek.
3. A videó az Érdi Jazzfesztiválon készült. Az alábbi európai városok közül melyik híres jazzfesztiváljáról?
Montreaux
Az európai jazzfesztiválok dédnagyapjának tekinthető az 1967 óta megrendezésre kerülő Montreux-i fesztivál, ami világviszonylatban a második legnagyobb jazzesemény a Montreali Jazzfesztivál után.

Verbier
A svájci Verbier hegyvidéki üdülőhely évente július-augusztusban megrendezett komolyzenei fesztiváljáról ismert, itt a jazz inkább csak kiegészítő szerepet játszik.
Beyreuth
A németországi Beyreuth a Bayreuthi Ünnepi Játékokról híres, amely nem jazzfesztivál, hanem egyike a világ legjelentősebb operafesztiváljainak.
4. A zenei IMPROVIZÁCIÓ valaminek a kigondolása és annak egyidejű hangzó megvalósítása, vagyis rögtönzés. Melyik nyelvből ered a szó?
latin
A szó a latin ‘improvisus’ melléknévre megy vissza, melynek jelentése ‘váratlan, előre nem látott’.

görög
A szó nem görög eredetű, hanem a latin ‘improvisus’ melléknévre megy vissza, melynek jelentése ‘váratlan, előre nem látott’.
ószláv
A szó nem ószláv eredetű, hanem a latin’improvisus’ melléknévre megy vissza, melynek jelentése ‘váratlan, előre nem látott’.
5. Melyik magyar zeneszerző tiszteletére jelentetett meg közös albumot Binder Károly és Borbély Mihály 2005-ben?
Bartók Béla
Bartók Béla művészete inspirálta a Binder/Borbély duó „7 duets – Hommage á Béla Bartók” címmel 2005-ben megjelent albumát.

Liszt Ferenc
Bartók Béla művészete inspirálta a Binder/Borbély duó “7 duets – Hommage á Béla Bartók” címmel 2005-ben megjelent albumát.
Kodály Zoltán
Bartók Béla művészete inspirálta a Binder/Borbély duó “7 duets – Hommage á Béla Bartók” címmel 2005-ben megjelent albumát.