(Újra)kezdek zongorázni!

A hangszertanulás felnőttkorban sem lehetetlen, sőt! Kezdőként legcélszerűbb, ha egy jó tanártól veszünk órákat, de újrakezdőként akár önállóan is jó eredményt érhetünk el. Most a zongoratanulással kacérkodóknak igyekszünk kedvet csinálni – könyvek, zongoraiskolák ajánlásával és Kiss Julianna zongoraművész, mestertanár tanácsaival. A dokumentumok kölcsönözhetők könyvtárunkból.

A zongora egyszerre a legkönnyebb és a legnehezebb instrumentum. Egy-egy hang tiszta megszólaltatása – eltérően például a vonós vagy rézfúvós hangszerektől – nem igényel különösebb tudást, de már a legegyszerűbb zongoradarab eljátszása sem megy tanulás, gyakorlás nélkül. Összeállításunkban olyan kiadványokat ajánlunk, amelyek segítik a kezdő vagy újrakezdő felnőtt zongoratanulókat. Sok mindent megtudhatunk könyvekből, de a rossz beidegződések elkerülése és a megalapozott fejlődés érdekében leghelyesebb egy jó tanártól tanulni. 

Bartók Béla és Reschofsky Sándor a Rózsavölgyi és Társa zeneműkiadó felkérésére állította össze a kezdőknek szánt Zongoraiskolát, amely 1913-ban jelent meg először. A kötet vázát a zongorista-zeneszerző Reschofsky építette fel, ő írta a gyakorlatokat is, Bartók pedig ezek alapján 48 kis előadási darabot komponált. A Nyugat hasábjain megjelent recenziójában Molnár Antal zenetörténész lelkesen üdvözölte a Bartók-darabokat: „Bartók azáltal, hogy e tökéletes kis formákba genie-jének egy-egy vonását rejtette, nemcsak új miniatűr-hangot teremtett, hanem az ismert primitív hangulatokat is megnemesítette… Hogyne örülnénk, mikor látjuk, hogy a kezdőknek szánt darab is lehet húsból és vérből, hogy benne is mozoghat lélek és működhetik agy. Vége a fabáb-zongorairodalomnak, mert íme, lehet így is.” Ez a klasszikus zongoraiskola szándéka szerint összességét adja a zongoratechnika valamennyi csírájának, ma is nagyon jó kiindulópont lehet. 

Gát József zongoraművész, karnagy, zenepedagógus 1964-ben megjelent Zongorametodikája a zongoratanulás és -tanítás alapjainak összefoglalása. Ebből a könyvből önmagában ugyan nem lehet megtanulni zongorázni, de mély háttértudást kínál. Szó esik benne többek közt magáról a hangszerről, a helyes testhelyzetről, a légzésről, a kéz és az ízületek anatómiájáról, a játékos és a hangszerrel kapcsolatáról, az érzelmi-gondolati tartalom kifejezési lehetőségeiről. Elmélyedhetünk továbbá a gyakorlás különféle módszereiben, az oktáv- és akkordtechnikában. Ezt a könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik a praktikus módszerek elméleti alapjait is megismerni. 

Paul Lennon Billentyűs akkordok című képes albumát kezdő és középhaladó zenészek számára állította össze, hogy megismerjék és megtanulják az akkordokat és bátran kísérletezzenek velük. Akár játszani, akár komponálni szeretne valaki, ebben a praktikus gyűjteményben könnyen utánanézhet a leggyakoribb és szinte minden műfajt reprezentáló akkordoknak. Hangnem szerint csoportosítva követik egymást a hangzatok, azon belül előbb a három, majd a négy, végül az öt hangból állók. A jól áttekinthető ábrákon számozás mutatja az ujjrendet. 

Caroline Benser amerikai zongoratanárnő és zenetörténész At the piano című angol nyelvű könyve egy kicsit kilóg a sorból, hiszen nem zongoraiskola vagy tankönyv, de biztosak vagyunk benne, hogy hozzájárulhat a zongoratanulók motiválásához. A 2012-ben megjelent kötet világhírű zongoraművészekkel készített nagyinterjúkat tartalmaz, megszólal többek között Leif Ove Andsnes, Marc André Hamelin, Stephen Hough, Yevgeny Sudbin  és Yuja Wang. A beszélgetések változatos témákat érintenek. Szóba kerül például, hogyan kerültek a művészek a hangszer közelébe és a pályára, milyen szerepet játszottak fejlődésükben tanáraik, kik a kedvenc zeneszerzőik és miért, milyen hangszeren játszanak szívesen, milyen örömöket és nehézséget jelent ma zongoraművésznek lenni. 


KISS JULIANNA ZONGORAMŰVÉSZ, MESTERTANÁR TANÁCSAI

Kiss Julianna zongoraművész, a Ferencvárosi Ádam Jenő Zeneiskola tanszakvezető szaktanácsadója, mestertanár, a Danubia Talents nemzetközi zenei vereny létrehozója kérésünkre így fogalmazta meg véleményét és tanácsait zongoratanulóknak:

„Ha valaki ma úgy dönt, hogy szeretne megtanulni zongorázni, és azt egyedül elkezdi, az csodalatos dolog! Ezek az emberek elkötelezett zenerajongók, a zene és a hangszer szerelmesei lesznek. Felnőtt fejjel elkezdeni zongorát tanulni sokkal élvezetesebb és gyorsabb is, hisz ekkor már magunk választjuk a tanulást, nem erőltetve történik. Az egyéni, autodidakta tanulást ma már rengeteg oktatóanyag segíti, a legtöbb elérhető akár ingyen is. Az oktatóanyagok és a tanulást segítő tartalmak egyaránt megtalálhatók különféle internetoldalakon és a YouTube-on. Ezeknek a lehetőségeknek lehet jó és rossz oldala is.

A különböző anyagokból érdemes megtalálni a legmegfelelőbbet! Ehhez segítséget lehet kérni fórumokon vagy akar a zenei könyvtártól. Ezzel a segítséggel az otthon tanulás veszélyeit talán ki lehet kerülni. Fontos, hogy jó tartalmat válasszunk, hogy azt utána hatékonyan tudjuk használni. Kezdő tanulóknak lényeges a jó kezdés, hogy az alapokat megfelelően tanulják meg, mivel a rossz beidegződések javítása később nagyon nehéz. Az autodidakta módon elkezdett zongoratanulás kihívás, ami széppé és örömtelivé válhat a számunkra!

Szakmai tanácsaim kezdő tanulónak:

1. Figyeljen a helyes ülésre és kéztartásra
2. A helyes billentés kialakítására
3. A kottaolvasás és a ritmusképletek megtanulására és azok helyes alkalmazására
4. Esetleg időszakonként érdemes kikérni egy szakképzett zongoratanár tanácsát, útirányt kérni. Ezt akar fórumokon, közösségi oldalakon is megtehetjük.

Ajánlom a különböző zeneművek hallgatását, hogy zenei hallásunk és ízlésünk is formálódjon, ez a zongoratanulásban is segít. És ha a kitartás a zongoratanulásban sokáig fennmarad, akkor ajánlom, keressünk fel egy zeneiskolát, ahová ma már kortól függetlenül be lehet iratkozni!

SCHALK
FOTÓ: FSZEK