Kotta mentése, importálása Musicators feladatsorba – MuseScore 3.

Talán kevesen tudják, hogy a MuseScore kottaszerkesztővel létrehozott kották integrálhatók a Musicators felületére. Ezzel le lehet rövidíteni a kottaszerkesztés folyamatát, ha arról van szó, hogy nyomtatható verziót és Musicators feladatsort is készíteni szeretnénk az anyagból.

Jelen cikkünkben azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akiknek részletes útmutatóra van szükségük a kotta mentési és feltöltési folyamatainak elvégzéséhez. Ha további segítségre lenne szükségük, kérjük jelezzék azt elérhetőségeink egyikén, Facebookon, a 06 1 411-5011-es telefonszámon vagy e-mailben a bandoli@fszek.hu e-mail címen.

Fontos lehet a Musicatorsra való feltöltés során, hogy kizárólag azokat a szimbólumokat lehet feltölteni, melyek a Musicators-ön is létrehozhatók, tehát a kötőíveket, levegővételeket nem.

Az első lépés, hogy a megfelelő formátumba kell exportálnunk a létrehozott kottát. Ezt a Fájlok fül alatt tehetjük meg, az Exportálás gomb megnyomásával.

Itt lehetőségünk van megváltoztatni a fájl típusát. Ha nyomtatni szeretnénk a kottát, exportálhatjuk pdf formátumba az anyagot, ha pedig Musicators-re szeretnénk feltölteni, tömörítetlen .musicXML formátumba kell mentenünk. A formátum használata akkor is javasolt, ha a MuseScore-on kívül más kottaszerkesztő programmal is meg szeretnénk nyitni a fájlt.

Mentés után be tudjuk ágyazni az elkészült kottát a Musicators feladatsorba. Itt létre kell hoznunk a feladatsort, és a kotta feltöltését az Új kotta hozzáadása gombra kattintva kezdhetjük meg.

Itt a bal oldali legördülő sávban ki kell választanunk a MusicXML importálása lehetőséget, majd a fájlkezelőből kiválaszthatjuk a feltölteni kívánt kottát.

Ezután a Megnyitás gombra kattintva megjelenik a kotta a Musicators felületen. Szöveges dalok esetében a dalszöveg beírását célszerű ezután megtenni, mert a kottaszerkesztőben hozzáadott szöveget a Musicators felület nem ágyazza be a létrehozott kottába.

N. E.
Illusztráció: FSZEK