Lemezek közt böngészek én…

Több mint 700 magyar könnyűzenei albummal bővült a Zenei Gyűjtemény szabadpolcos CD-állománya. Míg korábban ezeket a felvételeket raktárból kellett kikérni, most szabadon böngészhető, kézbe vehető – és persze kölcsönözhető – sok legendás előadó lemeze az Illéstől Cseh Tamáson át a Quimbyig.  

A magyar könnyűzene elmúlt több mint fél évszázada rengeteg pótolhatatlan értéket teremtett, a híres vagy akár kevésbé ismert előadók dalai generációk számára adtak élményt, életérzést, emlékeket.  Az idősebbeknek a nosztalgia, a fiatalabbaknak az első találkozás miatt lehet érdekes válogatni ezek között a CD-k között. 

Noha a különféle streamelő szolgáltatók egyre több magyar könnyűzenei anyagot is elérhetővé tesznek, vannak albumok, amelyek még nem kerültek a látókörükbe, és ezeket bizony ma is úgy a legegyszerűbb meghallgatni, ha kikölcsönözzük őket a könyvtárból. Nem is beszélve arról, hogy hangminőség tekintetében a jó öreg CD bizony bőven felveszi a versenyt a streameléssel – az otthoni technikai eszközrendszer függvényében le is körözheti azt.

A most könnyebben elérhetővé tett hazai könnyűzenei  albumok jelentős része még az LP-korszakban keletkezett, de az új digitális formátum virágkorában, a 90-es években közülük szinte minden jelentősebb megjelent CD-n is. E kiadványok jelentős része viszont ma már nagyon nehezen hozzáférhető, keresett gyűjtői kincs, és a hirdetési weboldalakon néha igen magas áron cserél gazdát. Nem feltétlenül könnyű feladat beszerezni például a Neoton, a Hungária, Kovács Kati, a Beatrice, a Bergendy  a Skorpió, a Syrius, a KFT, Hobo vagy Zorán bizonyos albumait CD-n. 

A fotókon a frissen szabadpolcra került 718 magyar könnyűzenei CD közül mutatunk meg olyanokat, amelyek talán sokak számára érdekesek lehetnek. 

Ha valaki a teljes szabadpolcos magyar pop/rock kínálatra kíváncsi, akár otthonról is áttekintheti az online katalóguson keresztül ezen a linken. De a raktári könnyűzenei CD-k között is érdemes böngészni a katalógusban, hiszen  ezek is kölcsönözhetők – kérje könyvtárosaink segítségét! A raktári könnyűzenei CD-k két linken érhetők el a katalógusban: külföldi előadók albumai itt (több mint 2100 CD), valamint további külföldi és magyar albumok itt (több mint 2700 CD).

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum