Gitárom pengetem

Sokan szeretnének legalább alapszinten megtanulni gitározni, hiszen fantasztikus érzés eljátszani kedvenc zenénket a saját hangszerünkön, akár csak a magunk vagy barátaink örömére. Belevágni a tanulásba – főleg felnőtt fejjel – viszont már kevesebben mernek, pedig a gitárjáték elsajátítását sok remek kiadvány segíti. 

Némrég néhány kezdőknek szóló gitártankönyvet mutattunk be, most pedig olyan kézikönyveket ajánlunk, amelyek nagyban segítik az önálló tanulást. Az ajánlott kiadványok kölcsönözhetők könyvtárunkból. Kezdőként persze legcélszerűbb, ha egy jó tanártól veszünk órákat akár online. Olgyay Gergely gitárművész is hangsúlyozza (lásd lentebb) a személyes kapcsolat, a tanár fontosságát. De ha nincs módunk tanártól tanulni, az online anyagok, nyomtatott kiadványok seígtségével is szép eredményt érhetünk el. 

A Gitárakkordok kézikönyve klasszikus, pop, rock, jazz és folk stílusokban körülbelül 800 akkordot tartalmaz. A bevezetés áttekinti a zeneelméleti alapismereteket, bepillantást nyújt az akkordok felépítésébe. Minden bemutatott akkord látható ábraként, a lefogás ujjrendjével, illetve hangjegyekkel leírva is. A könyv jól áttekinthető beosztása C-től H-ig lehetővé teszi az akkordok gyors fellapozását. 

Hasonló célt szolgál Phil Capone könyve, melynek címe 501 gitárakkord. Ez a célratörő, jól illusztrált kiadvány nem tartalmaz zeneelméleti bevezetőt, csak egy rövid ismertetést a fogólap hangjairól. Az akkordok bemutatása viszont nemcsak ábrák segítségével történik, hanem a lefogást ábrázoló fotókkal is, ami hasznos segítség lehet. A spirál kötésű könyvet könnyen ki lehet hajtani, így gyakorlás közben is jól használható. 

Haladó(bb) gitárosoknak érdemes lapozgatniuk Phil Capone egy másik könyvét, a Négyujjas pengetési technikák gitáron címűt. A könyv állítása szerint akár tanár nélkül is megtanít az ujjal pengetés fortélyaira, ugyanis lépésről lépésre halad könnyen követhető ábrák és fotók segítségével. A mellékelt CD-n meghallgatható, pontosan hogyan kell hangoznia  az egyes példáknak. A könyv befejező része pengetési sémákat taglal, illetve bemutatja a gitárosok egyik legfontosabb eszköze, a capo használatát. 

Olgyay Gergely könyvtárunkban tartott koncertjének egy részlete

OLGYAY GERGELY GITÁRMŰVÉSZ TANÁCSAI

Ha valaki ma úgy dönt, hogy szeretne megtanulni egyedül gitározni, elmondhatjuk, hogy rengeteg oktatóanyagot elérhet akár ingyen is. Az interneten szinte minden megtalálható, és a Youtube is telis-tele van gitártanulást segítő tartalmakkal. Ez elsősorban tulajdonképpen nagyszerű, és nem volt így akár csak 20 évvel ezelőtt sem.

Azonban a hatalmas anyagból a tapasztalatlan kezdőnek nagyon nehéz kiszűrnie, hogy mi a ténylegesen jó tartalom, és hogyan kell azt hatékonyan használni. Az otthon tanulás veszélye lehet, hogy – ha a kezdő gitáros nem jó tartalmat használ, vagy elsiklik a figyelme bizonyos részletek felett – könnyen létrejöhetnek rossz beidegződések, amik javítása később jóval nehezebb feladat. A nagyszerű könyvek és oktatóvideók valójában csak a tudásanyagot tartalmazzák, ehhez a hozzáférést nagyon nehéz lehet egy kezdőnek egyedül elsajátítania.

A legfontosabb tanácsom egy kezdőnek, hogy figyeljen az egészséges tartásra hangszerjáték közben, ízlelgesse, próbálgassa, elemezgesse saját magát, és soha ne erőltessen, szorongasson, görcsöljön.

A második, hogy habár jó a többféle tananyag, mert színesíti a repertoárt, mégis érdemes egyszerre egy irányon haladni (különösen egy kezdőnek), és olyan oktatóanyagot választani, ami lépcsőzetesen halad a tanulóval.

Fontos, hogy minél több zenét hallgassunk, mert ez finomítja a hallásunkat és az ízlésünket, és keressük azt a fajta játékmódot, stílust, ami számunkra a legérdekesebb.

Rengeteg fórum található a közösségi oldalakon, ahol például kezdő vagy kezdő-haladó tanulók osztják meg egymással tapasztalataikat. De ma már sok professzionális zenész is tart fenn közösségi oldalakon folyamatos fórumot a követőivel, ahol tudását bemutatja, illetve átadja. Ezeket előszeretettel ajánlom, hiszen ők már jóval előrébb járnak azon az úton, amit a kezdő épp csak elkezd, így rengeteg hasznos dolgot tudnak tanítani az embernek.

A hatalmas online elérhető oktató tananyag mellett azonban nagyon fontos a személyes jelenlét is: a tanulás valakitől. Minden egyedül tanulni vágyónak ajánlom, hogy a nagyszerű tananyagok mellé eleinte keressen magának tanárt, hogy a tapasztalatokkal élőben tudjon találkozni. Majd tartson fenn egy-egy olyan fórumot, ahol visszacsatolást és útmutatást kap a gitártanulásához, így jóval biztosabban és hatékonyabban tud előrébb jutni.

Ha a gitártanulással kapcsolatban kérdésük van, vagy bármilyen módon segíthetünk, üzenjenek nekünk. A tanulással kapcsolatos tapasztalataikat, ötleteiket megoszthatják a poszt alatt hozzászólásként is!

SCH
FOTÓ: FSZEK, WIKIMEDIA COMMONS
FotóalbumVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.