Christa Ludwig emlékezete

Április 24-én, kilencvenhárom éves korában elhunyt Christa Ludwig, a XX. század második felének nagy énekes egyénisége. Majd 50 évig tartott aktív művészi pályája, operaénekesként és dalénekesként is bejárta a világ nagy operaszínpadait és hangversenytermeit. 

A bécsi Staatsoper volt évtizedekig az „operaházi otthona”. Szerencsénkre – ha nem is operaszerepben – több alkalommal is ellátogatott hozzánk Schubert-, Brahms-, Wolf-, Mahler-dalokat énekelve.

Christa Ludwig egy archív felvétele

1969-ben Christa Ludwig és férje, Walter Berry közös hangversenyt adott az Erkel Színházban. Pándi Mariann beszámolójából idézünk:

Ez az esemény azonban minden díszletet, minden mimikát és gesztust nélkülözött, itt csak egyetlen valamire figyelhettünk, nyomban az első pillanatban, a muzsikára. Mikor megszólalt éneke – bármelyikük éneke – eltűnt körülöttünk a világ, ők maguk is, csak a hangjuk volt jelen és a muzsika, amit életre, csodálatos életre keltettek. Ez a hang magában is pompás matéria: az énekesnőé elképesztő terjedelmű mélységben és magasságban, ezenkívül simogatóan meleg, dúsan vibráló és minden regiszterben tökéletesen kiegyenlített.

1975-ös Erkel színházi dalestjéről így írt a kritika:

Úgy tűnik, a tüneményes technika birtokában még sokáig maradéktalanul meg tudja valósítani a kifejezésnek akár a legkisebb árnyalatait is. A szép, kulturált matéria finom költői elképzeléseket szolgált ezen az estén. A valóban minden apró részletre figyelő kidolgozás, a rendkívüli érzékenységű felépítés keresetlen, természetes előadásmóddal társult. Christa Ludwig művészetében megvalósul szöveg és dallam csodálatos egyensúlya.

1984-es budapesti fellépéséről írta Fodor Géza:

„…a pódiumon olyan művész jelent meg, aki óriási színpadi gyakorlat birtokában, de alapvetően lényének, személyiségének  kisugárzásával pillanatok alatt magára irányította a közönség figyelmét.

Ez a technikai perfekció, a kifinomult előadóművészet és nem utolsósorban a már említett külső megjelenés együttesen érvénytelenítették a sokszor jogos megjegyzést: ez a művész is csak pályája alkonyán jutott el hozzánk.

A Zenei Gyűjteményben számos kölcsönözhető CD található Christa Ludwig felvételeiből, melyeket figyelmükbe ajánlunk. (A kölcsönzési idő 1 hét, lemezenként 200 Ft a díja. A CD-k jelenleg a Könyvtári Cserepont szolgáltatás keretében érhetők el.)
A felvételek listája elérhető ezen a linken

R. G.
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum