Távolban egy zenés vitorla

A hamburgi Elbphilharmonie meghökkentő, szinte költői látvány. A világ újabban épült nagy koncerttermeit bemutató sorozatunkban tegyünk most körülötte egy virtuális sétát!

A 2016-ban elkészült koncertpalotát úgy tervezték, hogy a város új nevezetessége, egyfajta kulturális emlékmű legyen. A régi és az új találkozása tükröződik rajta, alsó része  ugyanis a hamburgi kikötő egyik 19. századi (1963-ban átalakított) nagy raktárépülete, a Kaispeicher A. Erre a régi épületre álmodtak rá egy modern, üveghomlokzatú szerkezetet, ami 108 méter magasba nyúlik, és hatalmas vitorlára, hullámra, jéghegyre vagy kristályra emlékeztet. Egyébként már a régi raktár is meglehetősen látványos volt: nagy tornyán egy 100 cm átmérőjű, időjelző gömb állt, amit naponta kétszer, pontosan meghatározott időben felhúztak, majd leejtettek, így a hajósok szinkronizálni tudták óráikat. 

A különleges ház építészeti terveit a Herzog & de Meuron stúdió alkotta. Jacques Herzog és Pierre de Meuron a londoni Tate Gallery of Modern Art felújításával vált nemzetközileg ismertté, de a nevükhöz fűződik a pekingi olimpiai stadion tervezése is. Az épület átadását 2010-re tervezték, de a beruházás anyagi okok miatt csúszott, teljesen át kellett szervezni a  projektet, a költségek pedig az egekbe nőttek (az eredetileg tervezett 77 millió euró helyett 866 millió euró). Végül 2017-ben tartották az ünnepélyes nyitókoncertet, melyen a palota rezidens zenekara, az NDR Elbphilharmonie játszott Thomas Hengelbrock vezényletével. Azóta persze sok víz lefolyt az Elbán, és rengeteg nagyszerű koncertnek, rendezvények adott helyet az Elphie – ahogy a város lakói becézik az épületet. Szinte hihetetlen, de a nyitást követő első évben már 850 ezer ember vett részt 600 koncerten, és 4,5 millió látogató zarándokolt el a palotához. Az Elphie ugyanis egyszerre kulturális tér és turistamágnes, plázaszerű kilátótorony. Belső terében lépcsők, mozgólépcsők és felvonók vezetnek a koncerttermekbe, a kávézóba, a kilátóteraszra (ezen a linken megcsodálhatjuk a panorámát) és a »The Westin Hamburg« szálloda előcsarnokába. Üzletek, vendéglők, zeneoktatásra alkalmas terek és elegáns lakások is találhatók itt. 


A vírushelyzet miatt jelenleg nincsenek rendezvények a palotában, de az NDR Elbphilharmonie honlapján érdekes online kínálattal találkozuk. Megnézhetjük például az Igor Stravinsky halálának 50. évfordulója alkalmából tartott kóruskoncert felvételét, de a zeneszerzővel kapcsolatos dokumentumfilmek is izgalmasak. Külön online videotékája van magának a koncertpalotának is.

Az épület szíve a 2100 férőhelyes nagy koncertterem, amely – a korábban bemutatott Los Angeles-i és koppenhágai teremhez hasonlóan – „szőlőskert” elrendezésű, vagyis a közönség körbeüli a pódiumot. Az elrendezés előnye, hogy egyetlen ülőhely sincs 30 méternél távolabb a karmesteri emelvénytől.  A terem akusztikáját  Yasuhisa Toyota tervezte, mérései alapján a falakat 10 000 egyedi gipszkarton panellel burkolták be. Ezek felülete mélyedések, hornyok, kúpok nem ismétlődő mintáiból áll, melyeket matematikai algoritmusok segítségével hoztak létre számítógépen (microshaping). A kialakítás célja, hogy optimalizálja a hangot. A nagyterem mellett két kisebb –  550, illetve 170 fős – koncertterem is helyet kapott az épületben kamarahangversenyek, szólóestek számára. Ha valaki szeretné virtuálisan körbesétálni Hamburg legfőbb modern látványosságát, ide kattintva megteheti.

SCHALK
FOTÓ: WIKIMEDIA COMMONS
Fotógaléria