A zene tűzhányója

Koppenhága után most induljunk tovább Reykjavíkba! Sorozatunkban bemutatjuk a világ újabban épült nagy koncerttermei közül a legizgalmasabbakat.

Nehéz volna eldönteni, mikor mutatja vonzóbb arcát a Harpa koncertterem:  ha kívülről vesszük szemügyre hűvösen csillogó üvegpikkelyeit, vagy ha az éttermében ülve csodáljuk az izlandi főváros óceánparti panorámáját. A koncert- és konferenciahelyszínként egyaránt használt létesítmény 2011 májusi megnyitása óta Reykjavík egyik legfőbb építészeti látványossága, mely számos szakmai elismerést kapott, köztük 2013-ban az Európai Unió Mies van der Rohe-díját. 

Az épület az Izlandi Szimfonikus Zenekar otthona, de helyet ad az Izlandi Operának és a Reykjavík Big Bandnek is. Az Izlandi Szimfonikusok ugyan nem tartozik a világ leghíresebb zenekarainak szűk elitklubjába, de kiváló muzsikusokból áll, és számos nagy kiadóval készített felvételeket a Deutsche Grammophontól a Chandosig. 


A korábban bemutatott Los Angeles-i és Koppenhágai koncertteremhez hasonlóan a vírushelyzet miatt jelenleg szünetelnek az előadások a Harpában is. Meghallgathatjuk viszont online az Izlandi Szimfonikus Zenekar korábbi koncertjeit, például Dvorák örökzöld Új világ szimfóniájának előadását, vagy megnézhetjük Nikolai Lugansky interpretációjában Rachmaninov 3. zongoravesenyének egy részletét.

Az épület külső látványvilágának kialakítása a dán származású izlandi képzőművész, Ólafur Elíasson érdeme, aki főként nagyméretű szobrairól és különböző természeti elemeket alkalmazó installációiról híres. A biológiai vagy geológiai asszociációkat keltő homlokzatot is a természet ihlette, vulkanikus hegyre vagy valamilyen pikkelyes állatra emlékeztet. Az acélvázra rögzített, geometrikus üveglapok a napszak és az időjárás függvényében különböző fényhatást eredményeznek a belső térben. Este a téglákat színes LED-lámpákkal világítják meg. (Ha valakinek van kedve körbesétálni az épületet, itt megteheti, érdemes!)

A külső mellett természetesen a belbecs is fontos. A Harpa három különböző méretű, változtatható akusztikájú koncerttermet rejt, melyek hangfelvételek készítésére is optimálisak. A Norðurljós és a Kaldalón nevű kistermek kamarakoncertek, szólóműsorok remek helyszínei. Az épület lelke azonban az Edborg, vagyis a hagyományos színházi/operaházi elrendezésű nagyterem. Nevét egy nyugat-izlandi vulkántól kölcsönözte, és annyit jelent: tűzvár”. A mélyvörösben tündöklő, részben faborítású enteriőr egy kicsit valóban a forró lávát idézi. A terem kialakítása során természetesen alapvetőek voltak az akusztikai szempontok. A visszhangosságot 1-3 másodperc közötti értékre lehet beállítani ezredmásodperc pontossággal. Patti Smithtől a Berlini Filharmonikusokig rengeteg világhírű művész koncertezett már itt. Számos sikeres felvétel is készült már a Harpában, például Vikingur Olafsson 2019-es Bach- albuma, amelyet a BBC Music Magazine az év  lemezének választott (lásd könyvtárunk gyűjteményében).

Az átgondolt térelrendezésnek köszönhetően a Harpa backstage területe, valamint az öltözők könnyen megközelíthetők minden teremből. A közönség pedig nemcsak zenei élményt kap, hanem ráadásként a környező hegyek és a kikötő nyújtotta fantasztikus kilátást is élvezheti.

SCHALK
FOTÓ: HARPA / PRESS
Fotóalbum