Acélhullámok

Ha már a valóságban nem utazhatunk, keljünk útra virtuálisan. Sorozatunkban bemutatjuk a világ újabban épült nagy koncerttermei közül a legizgalmasabbakat. Elsőként egy nagy ugrással: irány Los Angeles!

A Los Angeles-i Walt Disney Hangversenyterem elsöprő lendületű, rozsdamentes acél íveivel 2003 óta a metropolis egyik nagy látványossága. A fotókon is lenyűgöző az épület, a valóságban pedig még hatásosabb: minden oldalról más látványt nyújt, szinte mozog, hullámzik. (Érdemes a Google utcakép-nézetében körülsétálni.) Ez az épület ad otthont a Los Angeles-i Filharmonikusoknak, melynek művészeti vezetője a venezuelai születésű, világhírű karmester, Gustavo Dudamel.


A Los Angeles-i Filharmonikusok a világjárvány miatt ezekben a hetekben nem tart élő koncerteket, weboldalán viszont Sound/Stage néven elindított egy koncertvideó-sorozatot, amely ingyenesen megtekinthető. Jelenleg Juja Wang közreműködésvel az Állatok farsangja van műsoron, de további izgalmas felvételek következnek.

Az épületet Frank Gehry tervezte, akit a világ egyik legsikeresebb építészének tartanak. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a teljes egészében titánötvözettel bevont  bilbaói Guggenheim Múzeum vagy a prágai táncoló házak. Munkái a fém hideg racionalitását ötvözik a barokkos, örvénylő ívekkel és lendülettel, sajátosan posztmodern, dekonstruktivista világot teremtve, amelynek jellemzője a töredezettség, a szimmetria hiánya, egyfajta kontrollált káosz. Előszeretettel használt anyagait – hullámlemez, kerítésdrót – állítólag gyermekkori élmények, nagyapja vaskereskedésében eltöltött emlékei inspirálják. 

A Walt Disney terem akusztikai szempontból a világ egyik legjobban átgondolt koncerthelyszíne. Tervezése és tesztelése során 1:10 arányú kicsinyített épületmodellt használtak, amelyben a pontosabb eredmények érdekében a teszthangok hullámhosszát is tizedére kellett csökkenteni. A végeredmény ámulatba ejtette, de egy kicsit meg is ijesztette a Los Angeles-i zenészeket. A sokkal jobb akusztikai környezetben ugyanis gyakorlatilag újra kellett tanulniuk korábbi,  jól ismert repertoárjukat. A közvetlen, kristálytiszta hangzás érdekében a nézőtér keményfából, „szőlőskert” stílusban van kialakítva, 2246 ülőhely helyezkedik el a pódium négy oldalán.

A terem Lillian Disney – Walt Disney özvegye – 50 millió dolláros adományából kezdett épülni, de elkészültéig – másfél évtized alatt – a költségek 265 millió dollárra nőttek. Az építkezés egy kritikus szakaszban meg is torpant, mert úgy tűnt, a város nem tudja előteremteni a szükséges pénzt, ám a dolgok végül szerencsésen alakultak, az épület elkészülhetett. Az átadás után azért adódtak gondok is: a fényes acélfelületek csillogása zavarta az autósokat, a környező épületek lakói pedig arra panaszkodtak, hogy az épület rájuk tükrözi a napfényt, és kényelmetlenül felmelegíti otthonaikat. Végül a kivitelezők mattították a felületeket, így megoldódtak a problémák. Ma a Walt Disney Hangversenyterem Los Angeles ikonja és büszkesége.

SCHALK
FOTÓ: LIBRARY OF CONGRESS / WIKIMEDIA COMMONS