Legyünk képben!

Egyre gazdagabb tartalom érhető el könyvtárunk tavaly ősszel indított Youtube-csatornáján. Bemutatjuk a kínálatot.

Tavaly ősszel a járványhelyzet szorításában közönség nélkül rendeztük meg és videón rögzítettük azt a beszélgetéssorozatot, amelyen a 20-21. századi (magyar) zene izgalmas problémáit járták körbe zenetörténészek, komponisták – Hollós Máté zeneszerző vendégei. A Kortárs trió elnevezésű, ötrészes sorozat könyvtárunk akkor elindított Youtube-csatornáján debütált, ahol azóta is megtekinthető. A beszélgetések témái a következők:

Mivel szakít, mit folytat korábbi évszázadokból a kortárs zene? (Dalos Anna zenetörténész, Kerékfy Márton zeneszerző, zenetörténész)
Bartók még modern? A Bartók utáni nemzedékek szellem- és zenetörténete. (Fekete Gyula zeneszerző, Retkes Attila zenetörténész)
Hol, kiknek, mit játsszunk? Koncerthelyszínek, közönségépítés, repertoár a kortárs zene meg- és elismertetésére (Balogh Máté, Virágh András Gábor zeneszerzők)
Nemzeti hang és globalizáció a kortárs zenében (Bánkövi Gyula, Beischer-Matyó Tamás zeneszerzők)
Az elektronika és a számítógép hatása a komponálásra (Pintér Gyula, Szigeti István zeneszerzők)

A sorozathoz kapcsolódva összegyűjtöttünk néhány kortárs zenei felvételt is, olyan műveket, amelyek szóba kerülnek a beszélgetéseken. Lejátszási listánk itt érhető el: Kortárs trió plusz.

Néhány hete rajtolt blogunkon az a sorozat, amely online olvasható szakirodalmat – könyveket, tanulmányokat – gyűjt egybe egy-egy zenei témakörhöz kapcsolódva. (Jelenleg elérhető szakirodalom-listák: zenepedagógia, népzene, hangszerek, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő.)

Több témához lejátszási listát is összeállítottunk, érdemes böngészni a remek portréfilmek, beszélgetések, interjúk, műsorrészletek között:

Zenepedagógia lejátszási lista
Népzene lejátszási lista
Kodály Zoltánról
Zeneszerzők

Időutazásra hív ez a dokumentumfilm – elérhető Zenepedagógia lejátszási listánkon

Blogunk új Tech rovatában rendszeres téma az online zeneoktatás. Sokan a hagyományos oktatás mellett is integrálták tanítási gyakorlatukba a Google Classroom használatát, mely egyszerű, nyomon követhető megoldást kínál a diákok és tanárok közti kommunikációra. Cikkünkben bővebben olvashatnak az alkalmazásról, YouTube lejátszási listánkon pedig összegyűjtöttük azokat a videókat, melyek segíthetnek az alkalmazás használatában.

Érdemes feliratkozni Youtube-csatornánkra, ahol egy helyről, könnyen elérhetők folyamatosan bővülő videóink, lejátszási listáink!

SCH-