Zenefészek az Ötpacsirtában

Hamarosan elfoglalhatja végleges helyét a Zenei Gyűjtemény a FSZEK Központi Könyvtárának teljes 8. emeletén. Az impozáns belső tér felújítása jól halad, már nagyon várjuk, hogy a járványügyi korlátozások feloldása után megnyithassuk olvasóink számára. A költözésre készülve egy kicsit visszatekintünk a múltra: ezúttal könyvtárunk Ötpacsirta utcai két évtizedére. 

„Nemesi rangot kapott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, hiszen grófi palotába költözött” – írta kis költői túlzással a Muzsika 1998. októberében. Nemesi rangról persze nem volt szó, sokkal inkább a  főváros nemes gesztusáról, melynek köszönhetően új, megfelelőbb otthont kapott könyvtárunk a Múzeum-kert  közelében, az Ötpacsirta utcai Pálffy-palotában. 1964 óta gazdagodó gyűjteményünk ugyanis a 90-es évekre végképp kinőtte eredeti, Fehérhajó utcai épületét: egyre szorítóbb gondot jelentett a negyvenezer kotta, húszezer szakkönyv, kilencezer hanglemez és ötezer CD elhelyezése. Így valóban mérföldkő volt könyvtárunk életében, hogy – néhány év kényszerű, zuglói „átmeneti szállás” után – a Pálffy-palota patinás tereiben találtunk új otthonra.

Az 1869-ben elkészült Pálffy-palotát Ybl Miklós tervezte az akkor 33 éves, hat gyermekkel özvegyen maradt gróf Pálffy Pálné számára. A grófnő kérésére a palota Reviczky utcai szárnyának földszintjén még istálló is épült, bár később a szomszédok panaszai miatt Pálffyné lemondott a belvárosi lótartásról. A hintó elé fogott patások pihenőhelyéből az újabb időkben a zenei könyvtárosok feldolgozó irodája lett. De az épületet más tekintetben is a könyvtár céljaihoz igazították, a műemléki értékeket megőrizve. Nemcsak a kották, könyvek elhelyezésének régi gondja oldódott ezzel meg, hanem lehetővé vált barátságos olvasói, zenehallgatási terek kialakítása is.

Az „Ötpacsirta” hamar bevonult a köztudatba, a fővárosi zenészek, zenetanulók és amatőr zenebarátok kedvelt zarándokhelye lett. Az 1998-tól 2018-ig tartó két évtized során generációk ismerkedtek meg nálunk a zeneirodalommal, mélyedtek el a szakirodalomban. A CD-k virágkorában könyvtárunk  egyik fő vonzereje a japán hifi-készülékekkel felszerelt fonotéka volt, később egyre inkább az élő koncertek, kulturális rendezvények kerültek előtérbe. Ez utóbbiak számára kiváló helyszínnek bizonyult a palota hajdani fogadószalonja a földszinten. Fontos maradt persze mindvégig a könyvtár hagyományos tudásmegőrző és -közvetítő szerepe is, amiről például Rost Andrea egyik bejegyzése tanúskodik vendégkönyvünkben: „Minden énekes nevében köszönöm önöknek, hogy ezeket a gyönyörű műveket gondozzák és vigyáznak rájuk, hiszen nélkülük, mi, zenészek nem tudnánk a zeneszerzők műveit a közönségnek  interpretálni és hozzáadni a mi érzéseinket, gondolatainkat. Hálás köszönet érte!

De kanyarodjunk vissza a jelenhez és a jövőhöz!  A Zenei Gyűjtemény a Pálffy-palotából 2018-ban a szomszédos Wenckheim-palotába, a Központi Könyvtár épületébe költözött, ahol hamarosan elfoglalhatja  végleges helyét a felújított 8. emeleten egy tágas, különleges adottságokkal rendelkező belső térben. A cél a könyvtári szolgáltatások egységesítése olvasóink jobb kiszolgálása érdekében – ennek részleteiről korábban informatív cikket közölt a PestBuda építészeti portál. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, kölcsönzési és más könyvtári szolgáltatásainkkal a Wenckheim-palotában kialakított új térben, míg rendezvényeinkkel, koncertjeinkkel a 2019-ben felújított Pálffy-palotában várjuk majd olvasóinkat, közönségünket. A kívül-belül megszépült „Ötpacsirta” földszinti szalonja tehát az eddigi rendezvényeket folytatva és kibővítve összművészeti szalonként ad majd helyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Zenei Gyűjtemény rendezvényeinek. Reméljük, mihamarabb ismét személyesen találkozhatunk!

SCHALK
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum

Folytatódó sorozatunk korábbi része(i):
Volt egyszer egy Fehérhajó