Kinyílt a kaméliánk

Noha az utóbbi napokban hidegrekordok dőltek meg, könyvtárunk kaméliája mintha már a tavaszt sejtené: virágokat és bimbókat hozott. Mutatjuk is: ugye milyen szép? A kamélia a Traviatán keresztül kapcsolódódik a zenéhez is – ezért két könyvet ajánlunk Verdi operájáról.

Ezt a tél végén virágzó, bűbájos növényt nemcsak a képzőművészetben ábrázolták gyakran (már a 11. századi Kínában is kedvelt volt), hanem ifj. Dumas és Verdi révén az irodalomban és a zenében is fontos motívummmá vált. Verdi Traviatája tulajdonképpen a A kaméliás hölgy című Dumas-regény feldolgozása. A regény és az opera címszereplője valós személy volt: Marie Duplessis-nek hívták, 23 évesen, 1847-ben (egy évvel a regény megjelenése előtt) tüdőbaj végzett vele. Ötévesen került Párizsba, ahol divatáru-eladóként dolgozott. Szépsége és kalandvágya hamar megnyitotta számára az utat a felső társadalmi réteg felé, és egyike lett a francia főváros legfényűzőbben élő kurtizánjainak. Mindig egy csokor kaméliával a kezében vagy a keblére tűzött kaméliavirággal jelent meg az úri társaságban. 

A kaméliához kapcsolódva a lenti fotón látható két könyvet ajánljuk figyelmükbe. Az egyik Verdi életét és munkásságát, a másik konkrétan a Traviatát mutatja be. Előjegyzés után mindkét könyv kölcsönözhető a könyvtári cserepont átmeneti szolgáltatásunk keretében, melynek részletekről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum