Top 11 könyvújdonság

Az utóbbi hetekben gyűjteményünkbe került zenei könyvekből készítettünk egy szubjektív toplistát. Az újdonságok a könyvtári csereponton már kölcsönözhetők!

Könyvtárunkból február 10-e óta a könyvtári cserepont átmeneti szolgáltatás keretében ismét lehet előre megrendelt (előjegyzett) könyveket és kottákat kölcsönözni. A szolgáltatás részleteiről ezen a linken adunk tájékoztatást. A zárva tartás alatt sok új könyv érkezett, közülünk ajánlunk most tizenegyet.

1. ÉLETRAJZ Kelecsényi László: Veled szeretnék boldog lenni – 110 éve született Karády Katalin Ez talán már a halhatatlanság – legalábbis annak előcsarnoka.
Elfelejtett színházi bemutatók, felújított, de felejthető szerelmi melodrámák, régvolt koncertek emlékei. Forró sikerek, önkéntes száműzetés, a felejtés évgyűrűi. Aztán egy furcsa feltámadás, jelképes hazatérés, majd egy csonkig égett gyertya emlékköve a temetőben. De Karády Katalin még mindig énekel, dalai halhatatlanok. Recepteket búg a mai szenvedőknek, egyesek szerint csak a szenvelgőknek.
Ám akiről négyszer is megjelenik ugyanannak a szerzőnek a tollából egy minduntalan bővített és átírt életrajz, az a valaki mégiscsak feledhetetlen. A nemzet Katalinja száztizedik születésnapja után is boldogságot ígér sokaknak.

2. ZENETÖRTÉNET Retkes Attila: Bukletbuk – Hanglemezfelvételek zenetörténeti kontextusban Retkes Attila több mint 80 hanglemez-kísérőfüzet szövegét írta meg a Hungaroton számára, a kötet ezekből ad szerzői válogatást. A könyvet az a szándék hívta életre, hogy ezek az értékes miniatűrök ne kerüljenek a felejtés süllyesztőjébe. A kis szövegek mindegyike nagy gonddal megírt, igényes alkotás, létrejöttüket alapos zenetörténeti kutatások előzték meg. A könyben szó esik többek között a Cziffra Györgyről, Földes Andorról, Ferencsik Jánosról, Kocsis Zoltánról, a zeneszerzők közül mások mellett Bartókról, Mozartról, Schubertről, Glierről, Stamitzről, kortársaink közül például Madarász Ivánról. Retkes Attila könyvében korok, stílusok, emberi sorsok, művészi pályák elevenednek meg.

3. KÖNNYŰZENE – ÖNÉLETRAJZ Én, Elton John A Reginald Dwightnak keresztelt, félénk, Buddy Holly-szemüveges fiú London külvárosában, Pinnerben nőtt fel, és arról álmodozott, hogy popsztár lesz belőle. Huszonhárom éves korára túl volt az első amerikai koncertjén, ahol a meghökkent közönség előtt élénksárga overallban, csillagos pólóban, csizmában és szárnyakkal jelent meg a színpadon. Elton John megérkezett, és a zene világa már sosem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Sir Elton John minden idők egyik legsikeresebb szólózenésze, 26 arany-, 38 platina-, multiplatina- és egy gyémántlemezzel. Férjével, David Furnishsel él, két fiuk van. A könyvben Elton egyaránt alázattal és nyíltan beszél a zenéjéről és a kapcsolatairól, a szenvedélyeiről és a hibáiról.

4. ZENETANULÁS Music Fundamentals A zenei alapok elsajátítása nehéz feladat, különösen akkor, ha nem iskolai keretek közt szeretnénk belevágni. Ebben segíthet ez a hasznos, interaktív kiadvány. A kötet alapvetően zenés színészeknek szól, de zenetanulók, konzervatóriumba felvételizők vagy zenetanárok számára is hasznos lehet, hiszen egészen az alapoktól, a hangnevektől foglalja össze a zeneelmélet legfontosabb kérdéseit, és sok gyakorlatot, példát tartalmaz. A kötethez tartozó honlapon fejezetenkénti bontásban találhatóak meg a zenei példák, gyakorlatok és diktandók. Az angol nyelvű kötet a szaknyelvet tanuló főiskolai hallgatóknak is kiváló segítséget nyújthat.

5. NÉPZENE Pávai István: Az erdélyi magyar népi tánczene. Pávai István kötete megkísérli összegezni az erdélyi magyarság körében hagyományozás útján fennmaradt néptáncok zenéjére vonatkozó ismereteket. A szerző saját, évtizedes kutatásaira támaszkodik, de felhasználja a korábbi eredményeket is. Az átfogó monográfia a fogalmak és a módszertan tisztázása után feldolgozza a tánckísérő hangszereket, a tánczenei kísérettípusokat, a táncok ritmuskíséret, a tánckíséret dallami vonatkozásait és szempontokat ad a népi többszólamúság vizsgálatához. A számos fényképet és kottapéldát tartalmaztó, közel 500 oldalas könyvet román és angol nyelvű tartalmi összefoglaló zárja.

6. OPERA Szabó Ferenc János: Karel Burian és Magyarország Karel Burian – vagy ahogy Magyarországon ismertebb: Burián Károly – a zenetörténet egyik legjelentősebb Wagner-tenorja volt, mindmáig az egyik legismertebb cseh operaénekes. A munkásságát feldolgozó, izgalmas kötet eredetileg a szerző Phd-értekezése volt, amit az utóbbi években jelentősen bővített. A könyv részletesen kitér Burian életrajzára, magyarországi vendégszerepléseire, hangfelvételeire és énekstílusára. A számos fotóval illusztrált kötet függelékként tartalmazza Burian fellépéseinek jegyzékét, diszkográfiáját, repertoárját és első budapesti szerződésének szövegét. Az operatörténet, operai előadóművészet iránt érdeklődő olvasóknak igazi kincsesbánya ez az alapos munka, amit névmutató és részletes szakirodalmi bibliográfia tesz teljessé.

7. ÉNEKMŰVÉSZET D. George – L. Mauro: Master Singers – Advice from the stage Az angol nyelvű könyv sikeres koncert- és operaénekesekkel készített interjúkon keresztül nélkülözhetetlen tanácsokkal látja el a pályakezdő énekeseket. Szó esik a technikáról és annak hatékony gyakorlati alkalmazásáról, a színpadi hatáskeltés eszközeiről és a praktikus gyakorlatokról, a professzionális énekesi karrier építéséről és az énekhang hosszú távú megőrzéséről, fejlesztéséről. A köteben megszólal többek között Stephanie Blythe, David Daniels, Christine Goerke, Thomas Hampson, Jonas Kaufmann. A szerzők az interjúkat gondolati egységekre bontották, és egy-egy téma köré csoportosították, vagyis nem hagyományos interjúkötetet kapunk, hanem egy jól használható kézikönyvet.

8. PEDAGÓGIA, ZENEI NEVELÉS Bujdosóné Papp Andrea (szerk.): A gyermeknek mese kell – A mese szerepe az óvodai és iskolai nevelésben A tanulmánykötet célja, hogy a mese szerepének korszerű megközelítései révén motiváló élményt és gyakorlati segítséget nyújtson az óvodapedagógusoknak, tanítóknak a mindennapi mesefeldolgozáshoz, a meseélmény személyiségfejlesztő hatásának tudatosításához. A kötet egyrészt a mese-megközelítések komplex bemutatására vállalkozik, másrészt ízelítőt ad a mese speciális, terápiás eszközként való használatából is. A könyv egyik tanulmánya a zenehallgatásra ajánlott énekes meséket állítja fókuszba, bemutatja típusaikat és pedagógiai felhasználásuk módszereit.

9. KÖNNYŰZENE – ÉLETRAJZ Hevesi Ernő Ferenc: Michael Jackson enigma – Az emberré válás művészete Lehet szeretni vagy nem szeretni, de vitathatatlan, hogy Michael Jackson a popzene történetének megkerülhetetlen alakja. A szerző, Hevesi Ernő Ferenc bevallottan Michael Jackson-rajongó, és többéves, rendkívül alapos és minden részletre kiterjedő kutatás és adatgyűjtés után írta meg könyvét. Az volt a célja, hogy közelebbről megismerhessük korunk egyik legnagyobb könnyűzenei alkotóművészét, a „pop királyát”, az embert, aki a valóságban volt. „Szeretném könyvemmel bemutatni Michael Jacksonnak azt az oldalát, amit sokan nem ismernek, megismertetni, milyen volt a valóságban” – írja az olvasmányos sítlusú könyv előszavában a szerző.

10. NÉPTÁNC – PORTRÉ Novák Ferenc Tata: Tánc, élet, varázslat – gondolatok, küzdelmek. Novák Ferenc (közismert nevén: Tata) a magyar táncművészet kimagasló, legendás alakja, évtizedeken keresztül – napjainkban is – meghatározó személyisége. A kötet Tata 85. születésnapján tiszteleg életműve előtt, ennek egy kevésbé ismert területét állítva reflektorfénybe: elméleti (verbális) megnyilatkozásait. A kifejezetten tudományos igénnyel írt tanulmányai – függetlenül attól, hogy mikor íródtak – mindmáig tanulságosak, napjainkban is érvényesek. A könyvben helyet kaptak még az általa adott jelentősebb interjúk, különféle kritikák, megnyitó beszédek, levelek, illetve egyéb fontos dokumentumok.

11. ZENETÖRTÉNET Rita McAllsiter, Christina Guillaumer (Eds.): Az Oxford University Press kiadásában megjelent angol nyelvű tanulmánykötet arra tesz kísérletet, hogy újszerű szempontokkal gazdagítsa a Prokofjevről kialakított képet. A tanulmányok némileg megkérdőjelezik és kontextusba helyezik azt a megítélést, mely szerint a zeneszerző a szovjet hatalom veszélyeztetett áldozata lett volna.  Ízelítőül néhány téma: Prokofjev és Sosztakovics kapcsolata, Prokofjev zongoraversenyei, balettjei,  Prokofjev és a sztálinizmus.  A kötet szerzőinek listája földrajzilag és szakmai szempontból is változatos, vannak köztük gyakorló zenészek is. A könyvet terminológiai mutató és témamutató teszi jól használhatóvá. 

Ajánlónk a könyvek fülszövegeinek, előszavainak felhasználásával készült.

N. E. – SCH.
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum