Zenészek kelléktára – hasznos mobil applikációk

Gyakran előfordul, hogy gyakorlás, zeneóra vagy próba közepén hirtelen szükség lenne metronómra, hangológépre vagy valamilyen más alapvető kellékre. Ajánlónkban néhány hasznos applikációt gyűjtöttünk össze.

Metronóm funkcióval sokféle online megoldás és applikáció létezik, mi kettőre hívjuk fel a figyelmet. Bemutatunk továbbá egy hangológépet és egy lassítóprogramot.

Online metronóm (link)

Az egyik legegyszerűbb online metronóm. Az oldalt megnyitva máris lehetővé válik a tempó kiválasztása. Beosztása olyan, akár egy hagyományos metronómé, és feltünteti a tempókhoz tartozó kifejezéseket is. A hangja is kellemes, de jó hangszóróval, vagy fülhallgatóval érdemes használni, mert bizonyos hangszerek esetében halknak bizonyulhat. Regisztráció után további hasznos lehetőségek érhetők el. Most, a home office idején például tanári fiókot ingyenesen, kártyaadatok megadása nélkül lehet létrehozni. A regisztrált tagoknak az alkalmazás naplózza a gyakorlási idejüket, különböző projektek, valamint osztályok is létrehozhatók az applikáción belül, ami az online felületen kívül mobilon vagy táblagépen is elérhető.

Pro Metronome (link)

Az alkalmazásnak létezik ingyenes verziója, valamint egyszeri díjfizetés után a pro verzió is elérhető, melyben különböző poliritmusok beállítása is lehetséges. Az ingyenes verzió is sok lehetőséget kínál, variálható az ütések hangja, hangereje, de még egy hangoló is megbújt az alkalmazásban, a beállítások menüpontban.

Pano Tuner – Chromatic Tuner (link)

Hangológépek közül is rengeteg van a piacon. A Pano Tuner – Chromatic Tuner elnevezésű applikáció egyszerű, de hasznos része lehet a zenészek mindennapi kelléktárának. A hangolók esetében fontos megjegyezni, hogy az applikációk működését nagyban befolyásolja a használt mikrofon minősége.

Transcribe + Slow Down Music (link)

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan applikációt ajánlunk, ami új irányt mutat a hanganyagok kezelésében. A Transcribe + Slow Down Music segítségével a hanganyagokat vagy azok részleteit meghatározott tempóban játszhatjuk le. Különösen hasznos lehet ez azoknak, akik előre felvett kísérettel gyakorolnak. Mesterséges intelligencia segítségével lehetőség nyílik szétválasztani a hangfájlokat, így az ének, a dob, a basszus és a hangszeres kíséret különválik. Természetesen a technológia még új, ezért gyakoriak a hibák, de mindenképpen előremutató fejlesztésnek mondható.

N. E.
FOTÓ: Pexels; Google Play áruház; Apple Store; http://www.metronomeonline.com