Nyitva a berlini Digitális Koncertterem

A világ egyik legjobb szimfonikus zenekara a világ egyik legprofibb online zenei platformján teszi elérhetővé koncertjeit. A Berlini Filharmonikusok Digitális Koncerttermének ingyenes kipróbálását mindenkinek ajánljuk.   

Kirill Petrenko (CC)

A Berlini Filharmonikusok a világ egyik legnagyobb presztízsű szimfonikus zenekara. 1882-es megalakulása óta meghatározták történetét vezető karmesterei, köztük olyan zenetörténeti nagyságok – egyben ellentmondásos személyiségek- , mint Wilhelm Furtwangler vagy Herbert von Karajan. 1999-ben a zenekar tagjai a brit Sir Simon Rattle-t választották meg vezető dirigensüknek, majd 2015-ben az orosz Kirill Petrenkót, aki tavaly augusztusban kezdte meg működését a zenekar élén. 

A Berliniek egyik szimbóluma az 1963-ban átadott, modern hangversenyterem, aminek ötszögletű alaprajza a zenekar logójában is megjelenik. 2008 óta a koncerteket HD minőségben az úgynevezett Digitális Koncertteremben is követhetik az előfizetők, vagyis egy remekül áttekinthető és esztétikus online platformon, ami elérhető akár egy telefonnal, laptoppal vagy okostévével is. 

Jó hír, hogy a Digitális Koncertterem számos remek ingyenes tartalmat is kínál. Ezek eléréséhez mindössze regisztrációra van szükség – nevünk, e-mail címünk és jelszavunk megadása után ízelítőt kaphatunk a zenekar hangversenyeiből. (A regisztráció után email-címünkre visszaigazolás érkezik, az ebben lévő gombra kattintva kell megerősíteni szándékunkat.) 

A Digitális Koncertterem elérhető ezen a linken.  A kezdőoldalon a Free trial, azaz Ingyenes kipróbálás feliratra kattintva rögtön láthatjuk a mindenkori aktuális koncertajánlatot. Ismertetőnk 2020 februári frissítésekor egy komplett hangversenysorozatot érhetünk el (ezen a linken is), amely Kirill Petrenkó karmesteri egyéniségével ismertet meg.

Három zenekari hangverseny közül választhatunk, illetve megnézhetünk egy tízperces interjút is a dirigenssel. A három koncert a következő (mindegyikben Petrenko vezényli a Berlinieket):

  • Beethoven: 9. szimfónia
  • Csajkovszkij:  6. (“Pathétique”) szimfónia 
  • Mahler: 6. szimfónia. 

A Watch Piece vagy a Watch Concert feliratra kattintva máris beléphetünk a Digitális Koncertterembe – ha pedig esetleg még nem regisztráltunk a belépéshez, akkor a felugró ablakban megtehetjük.

Rengeteg interjú is elérhető

Ingyenesek továbbá a honlapon elérhető ifjúsági (oktatási) koncertek (itt), valamint előadóművészekkel készült interjúk (itt). Az interjúkat különösen ajánljuk hangszeres játékot tanulóknak és zenetanároknak, mert izgalmasak és sokszor nagyon tanulságosak. A Berlini Filharmonikusokban játszó művészek közül interjú készült például Emmanuelle Haïm első oboással, Anna Vinnitskaya ütőhangszeressel, Tarkövi Gábor első trombitással. A Berlinben megfordult világhírű szólisták közül talán elég csak Isabelle Faust, Christian Tetzlaff vagy Piotr Anderszewski nevét említeni. A zenekart vezénylő, interjúra vállalkozó karmesterek névsora is parádés, Rattle és Petrenko mellett megszólal például  Zubin Mehta, Gustavo Dudamel, Nikolas Harnoncourt, Eötvös Péter, Pierre Boulez, Daniel Barenboim, Fischer Iván, Herbert Blomstedt
SCHALK
ILLUSZTRÁCIÓ: FSZEK, Wikimedia Commons
Fotóalbum