Mire jó a Google Classroom?

Zenetanároknak is hasznos lehet a Google Classroom, amely a diákokkal való kapcsolattartásra, a digitális oktatásra kínál sokféle lehetőséget. Bemutatjuk használatát.

A Google Classroom egy tanárok és diákok közötti kommunikációra szolgáló felület, amely kompatibilis a legtöbb Google által fejlesztett alkalmazással. Az applikáció elérhető számítógépről vagy okostelefonról, táblagépről is. Integrálható alkalmazások hozzáadásával a tanár színesebbé, élvezhetőbbé teheti a tananyagot.

A kurzus elindítása után egy üzenőfal felület fogad, melyen megoszthatjuk a tanulókkal a tananyagokat, feladatokat, illetve akár a számonkéréseket. Itt merülhet fel a kérdés, hogy a tanulók hogyan értesülnek a feladatokról. A válasz egyszerű: a Google Calendar beállításával automatikusan értesítést kérhetnek a Google Classroomban lévő határidőkről, fontos időpontokról.

A Google Classroom használata során új kurzus létrehozásakorkor megadhatjuk a kurzus nevét, tárgyát. Ezután a tanulókkal közös térbe nyerünk betekintést, melyen keresztül meg lehet hívni őket, vagy a kurzuskód megadásával ők is jelentkezni tudnak az osztályterembe.

Az üzenőfal melletti felső menüsor Feladatok, Személyek és Érdemjegyek menüpontokat tartalmaz. A Feladatok menüpontban hozhat létre az oktató határidőre elvégezhető feladatlapokat, vagy kérhet be az ellenőrzéshez szükséges anyagot a diákoktól. A Személyek menüpontban a kurzust végzők elérhetőségei vannak egy listába gyűjtve. Az Érdemjegyek menüpont naplóként működik. A tanár minden tanuló érdemjegyeit látja, de a tanulók csak a saját osztályzataikat – abban az esetben, ha a tanár megosztja velük azokat a Beállítások menüpontban.

Fontos, hogy a Google Drive alkalmazás szervesen kapcsolódik a Google Classroomhoz. Minden új kurzus létrehozása új Drive mappát generál, ahová a kurzus anyagai automatikusan mentésre kerülnek. A tanulók esetében pedig a jelentkezés során generálódik egy, a kurzus nevével ellátott Drive mappa, amelyen keresztül a megosztott tananyagok, illetve a saját mentett anyagok, házi feladatok érhetők el.

Youtube lejátszási listánkon olyan oktató videókat gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek az alkalmazások használatában.

N. E.
FOTÓK FORRÁSA: THECLOUDPEOPLE.COM, SITES.GOOGLE-COM