Gondolattérkép

A gondolattérkép hasznosságát talán nem is kell bemutatni, hiszen rengeteg tanuló találkozott már vele élete során. Ezúttal az elkészítésének digitális megoldásait osztjuk meg.

Legyen szó zenei vagy bármely más témájú szakdolgozat elkészítéséről, esszéírásról, felkészülésről egy felelésre vagy akár a mindennapi feladatok megtervezéséről, a gondolattérkép nagyszerű segítséget nyújthat. A vázlatírásnál is jobb, hiszen az információhalmazt segítségével hierarchikus rendszerbe foglalhatjuk, ami hatékonyan segít az emlékezésben.

Az illusztráció az XMind alkalmazással készült

Szakdolgozat írásánál fontos, hogy igen nagy tudásanyagot lássunk át, így a gondolattérkép nagy segítséget nyújthat az egész munka tervezésében, rendszerezésében. Segíthet az egyes részek vagy fejezetek áttekintésében is. Azoknak, akik tovább olvasnának a témában, ajánljuk a linkelt prezentációt, valamint Híres Norbert cikkét vagy Végh József írását.

A jól megszokott gondolattérképek mellett ma már szoftveres segítség is a rendelkezésünkre áll, hadd mutassunk be néhány ingyenes verziót:

MindMeister

A MindMeister részben ingyenes alkalmazás, mely segítségével gondolattérképek hozhatók létre, és az itt elkészült alkotásokat meg is lehet osztani. Az alkalmazással három gondolattérkép szerkeszthető egyszerre ingyenesen.

XMind

Az XMind egy ingyenesen letölthető, gondolattérképekhez és ötletbörzéhez használható alkalmazás. Az itt elkészült anyagok képként menthetők el, az egyéb mentési lehetőségek előfizetéshez kötöttek.

Google Jamboard

A Google Jamboard egy ingyenes alkalmazás, kiváló lehet azoknak, akik táblagépen szeretnék elkészíteni elmetérképüket, mert támogatja az érintőceruzák használatát. Emellett kompatibilis a Google szoftvereivel, valamint az itt elkészült gondolattérképek pdf formátumban letölthetők.

N. E.
ILLUSZTRÁCIÓ: FSZEK