5+1 kérdés a zongoráról

Kezdődjön az új év játékkal! Kipróbálhatja, ön mennyire jól ismeri az egyik legfontosabb hangszert, a zongorát. Kvízjáték-sorozatunk kérdéseit most Szalai Éva zongoraművész állította össze.

A kérdéseket összeállító Szalai Éva zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel diplomázott 2011-ben. További tanulmányait a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián Dmitri Bashkirov professzor vezetésével, valamint a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor irányításával végezte.  2017-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, készülő disszertációjának témája Alfred Cortot Chopin-interpretációja.

Hazánkon kívül fellépett az Egyesült Államokban, Ausztriában, Chilében, Franciaországban, Hollandiában, Izraelben, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Madridban a Moszkvai Fiatal Virtuózok kísérték Bach-előadását, Perpignanban a Collegium Mediterranée kamarazenekarával szólaltatta meg Beethoven G-dúr zongoraversenyét, Santiago de Chilében pedig az Andrés Bello Egyetem kamarazenekarával adták elő Mozart Jeunehomme koncertjét. Hazánkban a kecskeméti és a szegedi szimfonikus  zenekar kíséretével is fellépett szólistaként. Játékát Vilmos Sándor holland király és családja jelenlétében is hallhatta a közönség.

A művésznőt – korábbi kvízeink összeállítóihoz hasonlóan – arra kértük, ajánljon meghallgatásra egy zongoradarabot. Ő kettőt is választott: Chopin g-moll balladáját (Op. 23) azoknak ajánlja, akik még csak ismerkednek a klasszikus zenével, Szkrjabin fisz-moll zongoraversenyét (Op. 20) pedig azoknak, akik már jártasabbak a zongorairodalomban.

Könyvtárunk zárva tartása miatt mi távolról elérhető szolgáltatásainkra, adatbázisainkra hívjuk fel a figyelmet. Részletes ismertetőt olvashat róluk korábbi blogbejegyzésünkben.

SCH