Kortárs trió – beszélgetések a 20–21. századi magyar zenéről

Hiánypótló online beszélgetéssorozatot indít a FSZEK Zenei Gyűjtemény új Youtube-csatornáján november 24-étől. Az események házigazdája Hollós Máté zeneszerző, aki a kortárs zenével kapcsolatos, gyakran felvetődő problémákat járja körbe élményszerű eszmecsere formájában vendégeivel – zenetörténészekkel és zeneszerzőkkel.

Hollós Máté ezekkel a gondolatokkal ajánlja figyelmünkbe az ötrészes sorozatot:

A kortárs zenéről sokszor azt gondolják, a pillanat zenéje. A pillanaté, amelyben élünk. Különlegességei, bennünk még nem felszívódott „vad” újításai minden múltbelivel dacolnak, sehonnan sem erednek. És sokan úgy vélik, sehová sem vezetnek: múló epizódjai annak a folyamatnak, amelynek során az „idilli” hagyományba, vagy annak mai felhígításába térünk lubickolni.

Aki így gondolkozik, elfelejti, hogy két évszázada kezdődött a naprakésszel való „hadakozás”, amit a korábban kizárólag aznapi zenével szolgáló környezetbe beszüremkedő régebbi muzsika játszása, később a szórakoztató zenei műfajok térnyerése fokozott egyre drámaibbá.

Zeneszerző és zenetörténész vendégeinkkel arra keresünk választ, mivel szakít, mit folytat korábbi évszázadokból a kortárs zene, s hogy vajon Bartók még modern-e? Megvizsgáljuk, milyen igény van a világ mai zenéjében, s azon belül hazai kortársaink művészetében a nemzeti hang felmutatására. Kitekintünk az elektroakusztikus zenére, a számítógépes zeneszerzés lehetőségeire, s eltűnődünk azon, ma és a jövőben milyen helyszíneken milyen közönségnek milyen repertoárt játsszunk, miként hozhatjuk közelebb a kortárs közönséghez a mai zenét.

Komoly szempontokkal, de nem nyársat nyelt szakmai hókusz-pókusszal várjuk Önöket – várunk Titeket! A magázó-tegező megszólításban az a remény fogalmazódik meg, hogy tág életkori határok között nyitjá(to)k ránk a képernyőt.

A sorozat részei november 24 -étól kezdődően hetente, keddenként kerülnek fel a Zenei Gyűjtemény Youtube-csatornájára, ahol folyamatosan megtekinthetők lesznek.

1. Mivel szakít, mit folytat korábbi évszázadokból a kortárs zene?
Hollós Máté vendégei: Dalos Anna zenetörténész, Kerékfy Márton zeneszerző, zenetörténész
Bemutatás időpontja: 2020. november 24.

2. Bartók még modern? A Bartók utáni nemzedékek szellem- és zenetörténete.
Hollós Máté vendégei: Fekete Gyula zeneszerző, Retkes Attila zenetörténész
Bemutatás időpontja: 2020. december 1.

3. Hol, kiknek, mit játsszunk? Koncerthelyszínek, közönségépítés, repertoár a kortárs zene meg- és elismertetésére
Hollós Máté vendégei: Balogh Máté, Virágh András Gábor zeneszerzők
Bemutatás időpontja: 2020. december 8.

4. Nemzeti hang és globalizáció a kortárs zenében
Hollós Máté vendégei: Bánkövi Gyula, Beischer-Matyó Tamás zeneszerzők
Bemutatás időpontja: 2020. december 15.

5. Az elektronika és a számítógép hatása a komponálásra
Hollós Máté vendégei: Pintér Gyula, Szigeti István zeneszerzők
Bemutatás időpontja: 2020. december 22.

A programsorozat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.