Öt kérdés a fuvoláról

Hangszerekkel kapcsolatos kvízjáték-sorozatunkban most a fuvola kerül reflektorfénybe. A kérdéseket Bán Máté fuvolaművész állította össze. Ön hányra tud helyesen válaszolni?

A kérdéseket Bán Máté fuvolaművész állította össze, aki a Zenei Gyűjteményben is koncertezett már, legutóbb februárban Acsai Tímea fuvolaestjén a Flute Forum Hungary szervezésében.

Bán Máté 2015-ben fejezte be tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Több első és második helyezést ért el országos és nemzetközi fuvola- és kamaraversenyeken. 2012-ben Gundel Művészeti Díjat, 2014-ben Junior Príma díjat vehetett át. Tagja volt a Concerto Budapest szimfonikus zenekarnak, később a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának. Két évig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanított. Jelenleg a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájának hallgatója, valamint az egyetem tanársegédje. Alapító tagja a Musiciennes Libres-nek és a Weiner Ensemble-nak. Többek között fuvolagyűjteményéről, a hangszer iránti szenvedélyéről is beszél abban az interjúban, amit a könyvtárunkban tartott februári koncerthez kapcsolódva készítettünk.

Bán Máté egy remek Youtube-videót is ajánl. Mint elmondta, Kecskeméten töltötte középiskolás éveit, és volt egy lemez, amit nagyon szeretett ebben az időben. Az albumon Emmanuel Pahud játszik Telemann-fuvolaversenyeket a Berlini Barokk Szólistákkal. „A G-dúr fuvolaversenyt különösen szeretem, egy alkalommal volt szerencsém nekem is előadni a Grazioso Kamarazenekarral.” – mondta a művész.

Emmanuel Pahud játssza Telemann G-dúr fuvolversenyének szólóját

Mivel könyvtárunk jelenleg a vírushelyzet miatt zárva tart, fuvolával kapcsolatos kölcsönözhető könyvek helyett mi most távszolgáltatásainkat, adatbázisainkat ajánljuk. Egy részük beiratkozott olvasóink számára, más részük bárki számára elérhető. Rövid összefoglaló olvasható a szolgáltatásokról ezen a linken.

SCH-
FOTÓ: B. M.