Öt kérdés a hárfáról

A hárfa végigkísérte az emberiséget a történelem során, mint ókori birodalmak hangszereinek ékköve, középkori szerzetesek, vándorló zenészek dalainak kísérője, polgárok kedvence és sokak szerint a hangszerek királynője. Ön hány – hárfával kapcsolatos -kvízkérdésre tud helyesen válaszolni?

A kérdéseket Bábel Klára hárfaművész állította össze, aki az idén márciusban Miranda Liu hegedűművésszel adott volna kamaraestet könyvtárunkban, de sajnos a koncert a járványhelyzet miatt elmaradt. Bábel Klára korosztályának kimagasló tudású hárfása, Artisjus-díjas, többszörös Fischer Annie ösztöndíjas, nemzetközi versenyek díjazottja. Zongoradiplomáját 2006-ban, kitüntetéses hárfa diplomáját 2007-ben kapta meg, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori képzésére és a brüsszeli Királyi Konzervatórium hárfa szakára. Számos felvételt készített a Bartók Rádió felkérésére. 2011-től a Sounds of Bábel koncertek művészeti vezetője. E koncerteken nemcsak a szólóhárfa-irodalmat ismerhetjük meg, hanem elkalandozhatunk a jazz világába is.

Bábel Klára hárfaművész

A művésznő egy érdekes felvételt is ajánl: Reinhold Glière hárfaversenyét. Mint elmondta, azért választotta éppen ezt a videót, mert ezzel a versenyművel diplomázott, és mert az előadó nem más, mint mestere, Jana Bouskova.

A kvízhez kapcsolódva mi egy remek könyvet ajánlunk, ami természetesen kölcsönözhető könyvtárunkból. Mercz Nóra A mágikus hárfa című kötetében nemcsak a hárfa változataival, fejlődésével és legkiválóbb művészeivel ismertet meg, hanem átfogó képet ad a hangszer történelmi, filozófiai hátteréről, különböző korszakokban játszott szerepéről is. A könyből kiderül, hogy a hárfa, ez az ősi instrumentum végigkísérte az emberiséget a történelem során, mint ókori birodalmak hangszereinek ékköve, középkori szerzetesek, vándorló zenészek, daliás lovagok dalainak kísérője, polgárok kedvence és sokak szerint a hangszerek királynője.

SCH-
FOTÓ: FSZEK, B. K.