Új komolyzenei albumaink

Ismét izgalmas komolyzenei CD-kkel gyarapodott gyűjteményünk. A művek között ritkán hallható darabok, az előadók között pedig olyan fiatal művészek is vannak, akik máris világhírűek. Újdonsággaléria és -ajánló. 

Persze azért a közismert, sokak által szeretett zeneművek és a befutott világsztárok sem maradhattak ki a sorból. A Decca CD-jén például Leonidas Kavakos és a Ricardo Chailly vezényelte Gawandhausorchester játssza Brahms hegedűversenyét. A felvétel méltó párja a versenymű számos híres felvételének, Kavakos elegáns és lírai játéka élményszámba megy. A remek kritikai visszhangot kapott albumon helyet kapott Bartók két hegedű-zongora rapszódiája is, Kavakos partnere a zongoránál Nagy Péter

Az idén, 2020-ban  jelent meg szintén a Deccánál Elgar csellóversenye Sheku Kanneh-Mason érzékeny előadásában. A 20 éves szólista családjában heten vannak testvérek, és mindegyikük zenész. A tavaszi karantén idején egy elő Facebook-videónak köszönhetően  ellátogathattunk a család nottinghami otthonába, meglesve,  hogyan próbálják Rachmaninov g-moll csellószonátáját.  A mostani albumon a Londoni Szimfonikusokat Sir Simon Rattle vezényli. A karmeter így nyilatkozott a fiatal előadóról: „Nem számítottam rá, hogy Sheku ilyen mélyen megérti Elgar versenyművének belső természetét… ez a fiatal csellista valójában költő.”

Végül Víkingur Ólafsson Debussy / Rameau albumát emelnénk ki az újdonságok közül. A fiatal izlandi zongorista a 2010-es évek közepén kezdett el nyomot hagyni a szélesebb klasszikus zenei világban, miután hazájában számos jelentős művészeti díjat nyert.  Ólafsson a szülőföldjén, Izlandon kezdte tanulmányait, majd a Juilliardon szerzett alap- és mesterdiplomát.  2017-ben öt zongoraversenyt vett fel, olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Philip Glass, Daníel Bjarnason és Haukur Tómasson. A kritikusok kiemelik albumainak és programjainak átgondoltságát. Debussy és Rameau párba állítása is arról tanúskodik, hogy a zongorista kedveli a szokatlan kontextusokat. Előadása során mindkét zeneszerzőben felfedezi a humort is, a darabok sorrendje, az album építkezése pedig kifejezetten tudatos.

Fotógalériánkban további CD-újdonságaink láthatók. Az albumok már kölcsönözhetők!

SCHALK
FOTÓ: FSZEK
Fotógaléria