Öt kérdés a hegedűről

Hangszerekkel kapcsolatos kvízjáték-sorozatunk első részében a hegedű a főszereplő. A kérdéseket Miranda Liu hegedűművész állította össze. Ön hányra tud helyesen válaszolni?

A kvíz kérdéseit Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere állította össze, aki több alkalommal játszott már könyvtárunkban is. A kaliforniai születésű, Budapesten élő muzsikus a Central European String Quartet elsőhegedűseként is ismert. Több száz koncertet adott szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában. 

2007 és 2013 között a salzburgi Mozarteumban tanult, majd summa cum laude diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter osztályában. Korábban interjút is készítettünk vele, melyben sok érdekessséget elárult pályájáról.

Az itt látható felvételen Miranda Liu Szymanowski  Op. 9-es hegedű-zongora szonátáját játssza: 

Miranda Liu és Szalai Éva Szymanowski Op. 9-es szonátáját játssza

A kvízhez kapcsolódva könyvtárunk gyűjteményéből ajánlunk két könyvet. Dr. Erdélyi Sándor Magyarországi hegedűs kincsek c.  munkája két fő részt  tartalmaz, az első  a hazai hegedűkészítés történetével, a második a nemzetközi  hegedűpiaccal foglalkozik.  A Robert Riggs szerkesztésében megjelent The Violin c. angol nyelvű kiadvány a hegedű nemzetközi  történetével, jelentőségével kapcsolatos kitűnő  esszék gyűjteménye – hasznos lehet gyakorló zenészek és a koncertjáró közönség számára is.

SCH
FOTÓ: FSZEK, WIKIMEDIA COMMONS
Fotóalbum