Szép molnárlány – Illés Szabolcs ajánlásával

Referencia értékű felvételt ajánl sorozatunkban Illés Szabolcs barokkhegedűs: Schubert Szép molnárlány című dalciklusát Dietrich Fischer-Dieskau és Jörg Demus előadásában.

Illés Szabolccsal többször találkozhattak az érdeklődők könyvtárunkban tartott koncertjein és régizenéről szóló előadásain. Művészek ajánlják című sorozatunkban korábban Johann Joseph Fux Requiemjét, Bach János-passióját és a flamand barokk szerző, Pieter Van Maldere egyik szimfóniáját választotta. Most egy klasszikus mű klasszikus előadását ajánlja a dalművészet birodalmából: Schubert Szép molnárlány című dalciklusát Dietrich Fischer-Dieskau és Jörg Demus előadásában.

Érdekes véletlen, hogy sorozatunkban legutóbb is Schubert volt az egyik „főszereplő” – a halálról szóló dalai ihlették a kortárs amerikai zeneszerző, David Lang művét, amit a fiatal magyar komponista, Kecskés D. Balázs ajánlott. Most viszont következzen az eredeti Schubert – egy olyan dalciklussal, amelyet szintén átszínez a halál motívuma.

Dietrich Fischer-Dieskau énekel, a zongoránál Jörg Demus (1968)

Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012) lírai baritonja egész generációk számára egyet jelentett Schubert dalaival. A 20. század talán legjelentősebb énekművészének pályáját végigkísérte e dalok előadása, amelyekből referencia értékű felvételeket hagyott ránk. A fiatal énekesek számára máig nehéz kilépni Fischer-Dieskau árnyékából. Szinte hihetetlen, de a Téli utazást nyolcszor,  a Szép molnárlányt (Die schöne Müllerin) 1951 és 1991 között hét alkalommal rögzítette. Ez utóbbi ciklus felvételei közül a Gerald Moore zongorakíséretével 1961-ben, illetve a Jörg Demusszal 1968-ban készült verziót szokták kiemelni a kritikusok. Talán ezekben egyesül leginkább a hang makulátlan szépsége az előadás érettségével. Tully Potter, a neves brit szakújságíró például azért szavaz „habozás nélkül” az 1968-as verzióra, mert szerinte ebben nyilvánul meg legerősebben „a szavak és a zene egyensúlya”, valamint az énekes és a zongorista közötti partneri viszony.  Azért hozzáteszi, hogy az 1961-es felvétel szinte azonos értékű az 1968-assal.

Az Amazon „Santa Fe Listener” néven ismert törzs-hozzászólója, Huntley Dent így fogalmaz: „A felvétel 1968-ban, Fisher-Dieskau 43 éves korában készült, s ha azt várjuk, hogy pályája csúcsán legyen, akkor ez az elvárás teljesül. A hang még mindig mézédes, a művészi kifejezésmód változatos és kifinomult. Nem vagyok feltétlen rajongója Fischer-Dieskau-nak. A nyitó dal, a Das Wandern alkalmat adna arra, hogy a fiatal férfi szerelmes érzelmeit harsányság vagy kiabálás helyettesítse. De akárhogy figyelek, nem hallok az előadásban ilyen modorosságokat.“

SCHALK
FOTÓ FORRÁSA: SZABOLCSILLES.COM
Fotóalbum